Corina Creţu: UE deblochează 48 de miliarde de euro pentru combaterea pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO Arhivă
Corina Creţu FOTO Arhivă

Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat miercuri că Parlamentul European a deblocat aproape 48 de miliarde de euro, prin iniţiativa React-EU, în scopul combaterii pandemiei în domenii precum sănătate, cultură sau turism.

„Parlamentul European mai face un pas important pentru ieşirea din criza economică. Uniunea Europeană va debloca, prin iniţiativa React-EU, aproape 48 miliarde EUR pentru combaterea efectelor pandemiei în domeniile cele mai vulnerabile, printre care sistemele de sănătate, cultura şi turismul. Iar eligibilitatea proiectelor este retroactivă, putând merge până la data de 1 februarie 2020

Finalul de an vine cu veşti bune de la Parlamentul European: domeniile cel mai grav afectate de pandemie vor avea la dispoziţie bani mai mulţi pentru relansare economică. Aşadar, prin React-EU, Statele Membre pot solicita fonduri suplimentare pentru investiţii în crearea de locuri de muncă - mai ales pentru tineri, sănătate, IMM-uri. Fondurile suplimentare decise astăzi de Parlamentul European reprezintă primul pas înspre relansarea economică a Europei, atât de grav afectată de pandemie”, a anunţat miercuri pe Facebook europarlamentarul Corina Creţu.

Aceasta a mai subliniat că distribuirea fondurilor fa fi făcută în funcţie de prosperitatea Statelor Membre şi că România va avea întâietate.

„Important de menţionat este faptul că Statele Membre vor beneficia de toată flexibilitatea pentru a hotărî destinaţia acestor fonduri - care pot fi folosite prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) sau prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Iar pentru că această finanţare va fi distribuită în funcţie de prosperitatea Statelor Membre şi de impactul crizei asupra economiilor naţionale, România ar putea avea întâietate în folosirea acestor fonduri, alături de alte state. 

Având în vedere că în cazul React-EU nu se aplică cerinţele privind concentrarea tematică şi nici condiţionalităţile ex ante, aceste fonduri pot fi mobilizate rapid. Având în vedere că şi România a fost încurajată de Comisia Europeană să folosească resursele React-EU prin scrisoarea transmisă de Comisia Europeană la data de 29 iulie 2020, sper ca Guvernul României să profite de această posibilitate, cu atât mai mult cu cât foarte multe State Membre sunt interesate de folosirea acestor fonduri”, a conchis Corina Creţu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite