Consiliera lui Ciucă, atac la ministrul Sportului: Mai lucrați pentru Guvernul României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mara Mareș l-a criticat pe ministrului Sportului după ce acesta a prezentat Strategia Națională pentru Sport a României în limba maghiară. Președinta TNL i-a atras atenția că lucrează în Guvernul României, unde limba oficială este româna.

Mara Mareș, critici la adresa ministrului sportului FOTO: Facebook
Mara Mareș, critici la adresa ministrului sportului FOTO: Facebook

„Domnule ministru Novak, chiar nu puteați prezenta strategia națională pentru sport a României... în limba română? Mai lucrați pentru Guvernul României? Știți, Guvernul acela în care limba oficială este limba română”, i-a atras atenția consiliera premierului României.

Președinta organizației de tineret a PNL susține că ministrul din partea UDMR poate proteja identitatea lingvistica a minorității maghiare și fără să discrimineze românii. Mareș cataloghează folosirea subtitrării în limba română ca pe un gest „de-a dreptul jignitor”.

„Pe cuvânt că nu înțeleg ce anume vreți să ne comunicați, apelând la astfel de gesturi neloiale... Sau poate că tocmai despre loialitate este vorba. Însă, dacă dumneavoastră vă imaginați că așa se comunică cu electoratul dvs. sau dacă în acest fel înțelegeți să protejați identitatea lingvistică a minorității maghiare, greșiți. Le puteți face pe ambele, fără să discriminați românii! Cât despre faptul că ați folosit subtitrare... este de-a dreptul jignitor. Poate că în mintea dvs. subtitrarea este suficientă. În funcția dvs. însă, nu este. Domnule Ministru Novak, liniștiți-vă. Bucharest is not Budapest. Reveniți-vă în simțuri”, a precizat Mara Mareș.

Sfidarea ministrului Novak

Ministrul Sportului se află în mijlocul unui scandal. Acesta a urcat pe contul de Facebook mai multe clipuri video în care prezintă Strategia Națională pentru Sport în limba maghiară, în timp ce subtitrarea este în limba română.

Eduard Novak a reacționat în urma reacțiilor apărute în spațiul public. Acesta susține că videoclipurile în care vorbește maghiară sunt extrase din declarațiile de presă de la Cluj-Napoca, unde a răspuns unor întrebări în limba maghiară.

„Cele două materiale video de pe pagina personală de Facebook, la care se face referire, sunt extrase din declarațiile de presă, făcute în conferința bilingvă de la Cluj-Napoca și din emisiunile realizate de către UDMR cu titlul ”Pe scurt din București”, care au menirea de a-i informa pe cei 1,5 milioane de cetățeni români de etnie maghiară din România. Cred că este corect să mă adresez în limba maghiară, într-un mesaj destinat comunității de limbă maghiară, mai ales când îmi sunt puse întrebări în maghiară de către jurnaliști. Este și un semn de respect față de minorități”, a precizat ministrului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite