Concluziile Consiliului European. Cum s-a comportat Iohannis la primul summit european, cu ce se întoarce de la Bruxelles şi când va merge în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. FOTO Presidency.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. FOTO Presidency.

La primul său Consiliu European, preşedintele Iohannis s-a întreţinut cordial cu liderii europeni vorbitori de limbă germană care, totodată, deţin şi cele mai importante funcţii în arhitectura UE: cancelarul Angela Merkel, preşedintele CE Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. Iohannis a mai bifat o întâlnire de o jumătate de oră şi cu preşedintele Ucrainei, Poroşenko, şi peste câteva zile va pleca la Kiev.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la prima întrunire a Consiliului European de când a preluat funcţia de şef al statului. Practic, Iohannis a făcut cunoştinţă  cu toţi şefii de stat şi de guvern din UE, reuniune în cadrul căreia au fost abordate trei chestiuni care au zguduit serios UE în ultima vreme: conflictul din Ucraina, criza din Grecia şi lupta antiterosită. Reuniunea Consiliului European a fost programată în ziua în care, la Minsk, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german Angela Merkel l-au înduplecat pe liderul rus Vladimir Putin să semneze un „acord general” de încetare a focului în Ucraina, un pact care poate fi crucial, dar în acelaşi timp extrem de şubred, în funcţie de atitudinea liderului de la Kremlin. Astfel, şefii de stat şi de guvern din UE au amânat începerea lucrărilor cu două ore, pentru a ajunge şi Angela Merkel, Francois Hollande şi Petro Poroşenko. Cei trei lideri europeni au dat încă un mesaj de unitate chiar şi din succesiunea în care au ajuns la Consiliul European.

Mai întâi a sosit preşedintele Franţei, Francois Hollande, imediat a ajuns şi cancelarul Germaniei, urmat de preşedintele Ucrainei, Poroşenko. Între ei nu s-a intersectat niciun alt lider european. Înainte de a intra la summit, Francois Hollande şi Angela Merkel au spus câteva cuvinte, pe un ton destul de rezervat, despre negocierea păcii din estul Ucrainei. „Nu este o victorie, dar nici un eşec total. Trebuie să rămânem prevăzători”, a spus Hollande. „Este o urmă de speranţă, nici mai mult nici mai puţin, dar este o urmă de speranţă de care trebuie să ne folosim pentru a duce lucrurile mai departe”, a spus, succint, Merkel.

Primele imagini de la întâlnirea liderilor europeni au arătat oarecum bisericuţele din interiorul Consiliului European, imagini care, de fapt, leagă şi împart Europa. Astfel, Angela Merkel a discutat mai mult şi mai relaxat cu Francois Hollande şi cu Jean Calude Juncker, Donald Tusk s-a întreţinut minute bune cu „Merkel din Est”, preşedintele Lituaniei, Delia Grybauskaite, iar ceilalţi lideri au aşteptat momentul oportun pentru a schimba câteva vorbe cu greii Europei. Cum s-a comportant Iohannis? Cu cine a interacţionat? Lângă cine s-a aşezat? Iată numai câteva întrebări la care am primit un răspuns. Iar din cele văzute, dar şi din vorbele unor persoane din anturajul preşedintelui, răspunsul pare a fi unul pozitiv. Să le luăm pe rând.

Marele avantaj: limba germană

Întâlnirea de la Bruxelles a arătat o dată în plus cât de important este că preşedintele României vorbeşte limba germană. Klaus Iohannis s-a întreţinut zâmbitor cu oamenii care conduc Europa. A schimbat câteva vorbe cu Angela Merkel, după poza de grup a rămas deoprate cu preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, iar înainte să se aşeze la masa discuţiilor a avut un schimb de replici şi cu preşedintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care, la final, l-a bătut prieteneşte pe umăr. De altfel, Iohannis şi Juncker nu sunt legaţi numai de limba germană, ci chiar de limba flandresă, un dialect germanic vorbit de saşii din Transilvania şi de luxemburghezi. Pe scurt, am văzut cum limba germană vorbită în aceste vremuri la reuniuni europene te ajută, ca proaspăt şef de stat, să debutezi cu dreptul. Iar surse prezidenţiale au afirmat că “Iohannis  a fost foarte bine primit în Consiliul European". Alte imagini de la reuniune au arătat că preşedintele României s-a aşezat la doar un scaun distanţă de Merkel, cei doi lideri fiind despărţiţi de premierul Finlandei, Alexander Stubb.

Pe lângă întâlnirea cu echipa de lideri europeni, Klaus Iohannis a mai purtat o discuţie privată şi cu preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko.Întâlnirea a avut loc în sala României din interiorul Consiliului European şi a durat aproxamativ 30 de minute. Preşedintele Ucrainei a spus "Bună ziua!", după care a mai schimbat cu Iohannis câteva cuvinte în limba română. "Discutia a vizat viitorul relaţiei bilaterale, sprijinul reciproc pentru proiecte bilatrerale si pentru chestiuni de ordin regional", au mai spus surse prezidenţiale.

Preşedintele Ucrainei, care a dormit “doar cinci ore în ultimele trei zile”, a plecat mai repede de la Consiliul European, iar la ieşire a vorbit puţin despre întrevederea cu Iohannis. " Întâlnirea cu preşedintele României a fost prietenoasă. România susţine Ucraina. L-am invitat pe preşedintele României la Kiev, mi-a confirmat vizita, îl aştept curând", a spus, scurt, Poroşenko. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că peste câteva zile ministrul ucrainean de externe va sosi la Bucureşti, apoi, în cel mai scurt timp, chiar el va pleca la Kiev.

Concluziile

Aproape de miezul nopţii, preşedintele Kalus Iohannis a prezentat concluziile summitului european.

"Acest prim Consiliu European la care am avut onoarea şi plăcerea să particip s-a desfăşurat într-un context geopolitic extrem de complicat. Am salutat decizia celor doi lideri europeni- Angela Merkel şi Francois Hollande- că au fost alături de preşedintele Poroşenko. Singura soluţie pentru criza din Ucraina este cea politică, bazată pe dialog, care urmăreşte oprirea vărsării de sânge. Am speranţe că respectarea suveranităţii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toţi cei prezenţi la negocieri, ceea ce nu a fost până acum pentru Federaţia Rusă. Sunt tensiuni şi puncte sensibile pe care nu le putem rezolva fără să fim uniţi. Nu ne putem permite să ne iluzionăm că acum totul s-a rezolvat. România înţelege pericolul sporit din vecinătatea nostră şi se implică în rezolvarea lui", a spus Iohannis. 

A doua temă importantă a fost lupta împotriva terorismului. Susţinem cooperearea cu partenerii din afara UE pentru contracararea acestei ameninţări. Am insistat ca măsurile pe care le vom aplica să nu creeze noi diviziuni în interiorul UE", a spus Iohannis despre al doilea subiect important aflat pe agenda Consiliului. Câr despre situaţia Greciei, preşedintele Iohannis a anunţat: "Ne bucură faptul că s-a ajuns la un acord între premierul Greciei şi preşedintele eurogrupului pentru a începe consultări tehnice. S-a mai discutat şi despre uniunea monetară. Am subliniat faptul că România îşi doreşte să adopte moneda unică europeană".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite