Comisia Economică din Senat a amânat adoptarea unui raport pe proiectul de legea RMGC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia economică din Senat a amânat marţi adoptarea unui raport la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

La şedinţă au participat, ca invitaţi, Dan Şova, ministrul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, şi Daniel Barbu, ministrul Culturii.

Şova a ctiticat afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora nu poate fi adoptată o lege care să aprobe un acord pentru o entitate privată.

Ministrul a subliniat că în lege toate articolele "sunt numai chestiuni care ţin de interesele statului român".

"Acest acord este făcut pentru interesele statului român, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate în 1999, când prin acea licenţă – nu vă pot spune oficial ce conţine acea licenţă, dar pot să vă spun ce nu conţine licenţa – licenţa nu conţine nicio obligaţie de mediu în conformitate cu legislaţia europeană, nu conţine nicio obligaţie de patrimoniu, nicio obligaţie relativă la avantaje economice sau de natură socială pentru comunitatea de la Roşia Montană, nicio prevedere în legătură cu eventuale metale, altele decât aurul şi argintul, care ar putea fi găsite (…)", a spus Şova, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, respectivul document nu conţine, de asemenea, nicio prevedere referitoare la beneficiile statului român şi nimic din ceea ce conţine proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului referitor la interesele statului român.

Dan Şova a arătat că licenţa de exploatare din 1999, calificată de el ca fiind "beleaua" lăsată de Băsescu, când era ministru, a fost dată de un guvern din care făcea parte acesta din urmă, a fost semnată de Radu Berceanu şi Decebal Traian Remeş.

"Nu îmi aduc aminte ca Traian Băsescu să se fi suit pe masă, ca la Ţebea, să spună că nu e de acord cu licenţa respectivă, pe care a avut posibilitatea să o citească în mod cert", a declarat Şova, care a adăugat că această licenţă a fost dată exclusiv în interesul agentului privat.

Ministrul a precizat că proiectul transmis Parlamentului a fost avizat de către 20 de ministere şi agenţii care fac parte din Guvern, toate aceste avize fiind favorabile.

Preşedintele Traian Băsescu a declaratluni că RMGC ia dat ministrului Dan Şova proiectul de lege aflat acum în Parlament.

Băsescu a mai spus că legea este neconstituţională şi că o va trimite la CC dacă ajunge la promulgare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite