Comisia de revizuirea a Constituţiei. Parlamentul va rămâne bicameral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-au reunit, în această dimineaţă, pentru a discuta articolele din Constituţie începând cu numărul 53.

UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, joi, propunerea de introducere a noţiunii votului prin corespondenţă în legea fundamentală, propusă de către deputatul PNL Alina Gorghiu, sub considerentul că această măsură poate fi luată şi pe actuala formulă constituţională.

Amendamentul lui Gorghiu, care completa articolul 62, alineatul 1 din Constituţie, prin adăugarea frazei "Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale", a fost respins, înregistrându-se 5 voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

În prezent, în Constituţie se menţionează: "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale".

UPDATE Parlamentul va rămâne bicameral după ce Comisia Constituţională a respins un amendament al PDL privind trecerea la Parlamentul unicameral.

În cursul dezbaterilor, reprezentanţii PDL au invocat referendumul din 2009 în care cetăţenii au votat în favoarea unui Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

Argumentele au fost respinse de parlamentarii PSD şi PNL care au insistat pe ideea că referendumul din 2009 a avut caracter consultativ.

UPDATE Articolul 58 din Constituţie va fi completat şi va avea următoarea formă: Avocatul Poporului este o instituţie autonomă, cu rol în apărarea drepturilor omului în raport cu autorităţile publice.

UPDATE România este stat membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit unui amendament la Legea fundamentală adoptat de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei.

Amendamentul formulat de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vizează articolul 55, alineatul 2 al Constituţiei şi a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar două voturi împotrivă.

UPDATE Vicepreşedintele comisiei, Ioan Chelaru a propus ca parlamentarii ce dezbat modificarea Constituţiei să se reunească şi în zilele de vineri şi sâmbătă, deoarece s-a intrat în criză de timp. După lungi parlamentări, senatorii şi deputaţii au decis să lucreze luni, pentru că la finalul săptămânii sunt plecaţi în teritoriu.

Primul care a intervenit a fost deputatul PNL, Petre Roman: "De ce să nu lucrăm mâine sau luni, de ce să lucrăm în weekend?" "Luni sunt şedinţele de grup", a răspuns Varujan Pambuccian. În final, membrii comisiei au decis să se întâlnească luni la ora 10.00.

UPDATE:Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a reluat propunerea ca deviza României să fie Nihil SIne Deo.Din nou, primul care a intervenit a fost Petre Roman. "O deviză pentru România nu se justifică. De ce să nu avem deviza Deşteaptă-te române? Aici nu este vorba de tradiţie, este vorba de deviza statului român, ce poate atrage consecinţe juridice".

Remus Cernea: "Are consecinţe, pentru că sunt şi atei în România"

 Crin Antonescu: "Adoptarea acestei propuneri ar contraveni caracterului laic al acestui stat. De ce să nu punem deviza totul fără Dumnezeu, e bine aşa?

UPDATE Amendamentul a fost respins, după discuţii aprinse. Amendamentul a fost votat cu 11 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă", dar nu a fost adoptat pentru că nu a îndeplinit regula de două treimi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite