Clotilde Armand, la Adevărul Live: Poziţia soţului meu a fost greşită, dar şi decizia partidului a fost greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele USR, Clotilde Armand, a vorbit, la Adevărul Live, despre excluderea soţului său, Sergiu Moroianu, din USR, despre relaţia cu Nicuşor Dan, dar şi despre planurile partidului în Opoziţie.

Adevărul: De unde a plecat scandalul din USR care l-a implicat pe soţul dvs, care a şi fost exclus din PSD?

Clotilde Armand: În USR, sunt oameni entuziaşti, care au venit în USR pentru principii. Noi promovăm foarte mult transparenţa, democraţia, ne-am dus în USR pentru un anumit program: lupta anticorupţie, competenţă etc. În timpul campaniei, toţi eram uniţi, iar luptele interne - pentru că sunt lupte interne care sunt sănătoase - nu au ieşit la suprafaţă. După campanie, soţul meu a judecat că trebuie să spună anumite lucruri care l-au nemulţumit, el fiind un om extrem de sincer, de transparent, de drept. 

V-aţi exprimat pentru familia tradiţională.

Nu. M-am exprimat pentru un referendum susţinut de populaţie. Ce am spus nu este legat de fondul subiectului, este legat de forma subiectului. Eu chiar dacă sunt româncă prin alegere, am un ADN de sute de ani în sânge francez. Noi vrem ca cetăţenii să fie auziţi. Nu vreau să ni se spună că suntem tâmpiţi, că sunt proşti. Aşa cum suntem noi, vrem să fim auziţi. Dacă spunem poporului „nu vrem să vă ascultăm pentru că voi nu sunteţi oameni suficienţi de inteligenţi pentru a vă exprima“, nu-mi convine. Pentru mine, democraţia este cel mai importat lucru. Cred că miza democraţiei, unde trebuie să arătăm că noi, poporul, avem un cuvânt de spus la referendum, e mult mai importantă decât miza familiei tradiţionale. Eu cred foarte mult în inteligenţă colectivă. 

În Franţa s-a făcut un referendum pe tema căsătoriilor gay?

Nu cred că s-a făcut. Nu vreau să luăm neapărat Franţa ca model. Eu rămân la ce am spus: dacă există un referendum iniţiat de populaţie, primul în 27 de ani, şi referendumule constituţional, indiferent de subiectul referendumului- chiar dacă ar fi să votăm pentru flori pe pereţi - el trebuie repsectat. 

Vi s-a atras atenţia în partid pentu poziţia asta?

Da, pentur că ei au crezut că m-am promunţat pe fond. Ei au crezut că că susţin referendumul pentru că asta este varianta câştigătoare. Eu respect referendumul chiar dacă s-ar putea să iasă ceea ce nu-mi doresc. Noi trebuie să susţinem democraţia chiar dacă merge împotriva convingerilor noastre. 

Vi se pare democratic ce s-a întâmplat în USR cu soţul dvs?

Poziţia soţului meu a fost greşită, dar şi decizia partidului a fost greşită. Cred că s-au grăbit foarte tare. Eu vreau să văd că vor funcţiona mecanismele demcoratioce din USR. Eu cred că este o criză pe care o vom depăşi. 

Nu mi se pare nimic democratic să-l excluzi pe un om fără să-l chemi să se apere. 

Aşa e. Trebuie să ne maturizăm. 

A fost o decizie la nervi?
Exact. 

Nu există şi alte sancţiuni în USR?

Ba da. Dar suntem un partid foarte tânăr. Şi noi trebuie să greşim şi să creştem. 

De câţi ani îl cunoaşteţi pe Nicuşor Dan?

L-am întâlnit în 1996, deci acum 20 de ani. Iar soţul meu îl cunoaşte de 25-30 de ani. 

Vi s epare că Nicuşor Dan s-a schimbat de când e şeful unui partid ?

Eu mereu susţin că oamenii nu se schimbă. Nicuşor Are responsabilităţi foarte mari, a pus deoparte prieteniile pentru interesul partidului. Nu e uşor. Eu ştiu că soţul meu este un om care vrea binele României, care vrea binele USR-ului. Eu l-am rugat pe Nicuşor să aştepte, pentru că e nevoie de dialog, e nevoie de comunicare. Lor le-a fost frică că era afectată imaginea partidului. 

Matei Păun a fost propus în echipa de campanie de dvs?

Matei Păun a fost implicat şi în campania din 2012. Noi eram în Franţa şi l-am susţint atunci pe Nicuşor.

Are vreoi funcţie în USR?

Nu are nicio funcţie. Cred că USR este foarte important să nu fie asociat cu acest circ. 

Pe domnul Vald Alexandrescu îl cunoşteaţi dinainte? A fost membru într-o altă formaţiune politică. Vi se pare în regulă?

Aşa a decis Biroul Naţional. 

Şi s-a dezbătut cazul Vald Alexandrescu?

Nu-mi amintesc. Îmi amintesc că s-a dezbătut aderarea sa la partid. 

Domnul Vald Alexandrescu a mai făcut o faptă vitejească: scandalul de la Operă i se datorează 100%. O balerină celebră, Alina Cojocaru, a fost alungată din ROmânia prin demersurile domnului Alexandrescu.

Nu ştiu exact situaţia, dar eu sunt pentru deschidere. Cultura este un domeniu extrem de important. Prin artă se dezvoltă libertatea persoanlă.

Cum vă veţi organiza în Parlament?

Noi vom face Opoziţie. 

Veţi vota în  Guvern PSD?

Nu vom susţine un guvern PSD, mai ales dacă premierul propus va avea dosar penal. Trebuie să aşteptăm propunerea PSD, nu are sens să speculăm. 

Dacă PSD va propuen legi care vor aduce bunăstare românilor le veţi vota?

Sigur. Noi nu votăm în funcţie de culoarea politică, ci în funcţie de valoarea legii respective.

Mulţi analişti spun că USR ar putea fi un nou PPDD.

Nu cred. Într-adevăr, tentaţia va fi mare, pentru că PSD este extrem de puternic şi va fi gata să cumpere oameni şi să pună mult pe masă. 

Speraţi că soţul dvs va fi reprimit în partid?

Soţul meu este un idealist care vrea să ajute ca lucrurile să meargă mai bine în România.  Ar fi păcat ca cineva care fost sincer şi loial să plece. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite