Ciucă, mesaj la 125 de ani de la naşterea primei paraşutiste a României: „Meritele sale reprezintă un exemplu şi pentru tinerii României de astăzi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, joi, un mesaj dedicat împlinirii a 125 de ani de la naşterea primei femei-paraşutist a României, Smaranda Brăescu, şi 90 de ani de la recordul său mondial la paraşutism, precizând că meritele acesteia reprezintă un exemplu şi pentru tinerii României de astăzi.

„Marcăm în aceste zile 125 de ani de la naşterea Smarandei Brăescu, prima femeie-paraşutist a României, şi 90 de ani de când această româncă vizionară, ambiţioasă şi curajoasă înregistra un record mondial pentru acea vreme la saltul cu paraşuta, sărind de la o altitudine de peste 7.300 de metri, după ce stabilise anterior un record european, cu un salt de la înălţimea de 6.000 de metri.

Considerată de contemporanii săi o adevărată regină a aerului, Smaranda Brăescu şi-a împlinit şi visul de a obţine brevetul de pilot şi a devenit prima femeie care a traversat fără escală Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor. Pasiunea sa pentru zbor nu s-a limitat însă la astfel de performanţe, ci s-a îndreptat şi spre cauze umanitare, Smaranda Brăescu efectuând în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial numeroase zboruri în slujba vieţii, pentru salvarea răniţilor de pe front”, a transmis premierul Ciucă, potrivit unui comunicat al Executivului. 

Nicolae Ciucă a mai precizat că „meritele prin care această româncă vizionară, ambiţioasă şi curajoasă s-a remarcat în lume reprezintă un exemplu şi pentru tinerii României de astăzi”. „Instituirea anului 2022 ca «Anul Smaranda Brăescu», un proiect drag mie, oferă cadrul pentru organizarea unor evenimente dedicate acestei personalităţi a aeronauticii româneşti şi internaţionale, care să inspire încredere pepinierei de valori pe care, sunt convins, România le are şi astăzi”, a mai adăugat şeful Executivului. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite