Ciucă, întrevedere cu reprezentanții AFDPR. Ce a discutat premierul cu foștii deținuți politici

0
Publicat:

Premierul a avut o întâlnire cu reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, în cadrul căreia au fost discutate o serie de probleme cu care se confruntă foștii deținuți politici.

Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu foștii deținuți politici FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu foștii deținuți politici FOTO gov.ro

„În acest context, premierul și-a exprimat recunoștința față de sacrificiul imens pe care aceștia l-au făcut, înfruntând atrocitățile și abuzurile regimului comunist. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat faptul că datoria noastră, a generațiilor de astăzi, dar și a celor viitoare, este de a le păstra vie amintirea și de a le omagia curajul, determinarea și suferințele prin care au trecut în numele libertății și democrației”, este precizat în comunicatul de presă al Guvernului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, „reprezentanții AFDPR au semnalat faptul că, în ultimii doi ani, au existat sincope în ceea ce privește consultarea asociației în elaborarea unor acte normative referitoare la luptătorii în rezistența anticomunistă și au solicitat sprijin pentru realizarea Muzeului luptei anticomuniste de la Jilava”.

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat susținerea pentru concretizarea muzeelor dedicate memoriei victimelor comunismului, obiectiv asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, și i-a asigurat pe reprezentanții AFDPR de sprijinul executivului în surmontarea problemelor expuse.

La întâlnire au mai participat: Mihnea Drumea, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Irina Leulescu, secretar de stat, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, și Florin-Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Controversele de la Pitești

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) îşi exprimă consternarea şi regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foştilor lucrători ai Securităţii, prin ridicarea unui monument la Pitești. IICCMER cere şi delimitarea Instituţiilor Statului de această manifestare despre care spune că a avut un caracter totalitar.

„Ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraţilor eroi ai României. (…) Cele mai multe decese ale "luptătorilor frontului nevăzut" din Departamentul Securităţii Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevăraţii eroi ai României, ofiţerii, profesorii, muncitorii, ţăranii, preoţii şi studenţii, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roşie şi Partidul Comunist Român”, arată IICCMER, într-un comunicat.

Și deputatul Alexandru Muraru, reprezentant Special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei, atrage atenția, vineri, că adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate.

Muraru face, la rândul său, apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti.

„Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar și fără echivoc faptul că Securitatea a fost «o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal». Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, arată reprezentantul special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite