Monumentul pentru securiști, criticat dur: „O sfidare la adresa victimelor regimului comunist”

0
0

Ridicarea unui monument pentru foștii lucrători din SRI și din fosta Securitate la Pitești, unde s-a desfășurat infamul Experiment Pitești, naște noi proteste.

Monumentul a fost dezvelit pe 14 septembrie la Pitești FOTO argespress.ro
Monumentul a fost dezvelit pe 14 septembrie la Pitești FOTO argespress.ro

Monumentul a fost dezvelit pe 14 septembrie în Cimitirul Militar Pitești, cu ocazia unei acțiuni organizate de către filiala Argeș a Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI). Monumentul a fost ridicat atât pentru foștii lucrători din SRI, cât și din fosta Securitate. Iar omagierea „eroilor” din fosta Securitate chiar în orașul în care s-a desfășurat Experimentul Pitești a stârnit revoltă în toată țara, numeroase organizații cerând înlăturarea acestuia.

Cel mai recent protest este cel transmis de Fundația Culturală Memoria.

„Dezvelirea monumentului dedicat «eroilor» Securității reprezintă încă o sfidare la adresa victimelor regimului comunist (și implicit ale Securității) dar și a familiilor acestora. Apreciem că ridicarea unui astfel de monument este inoportună atât în Pitești cât și în altă parte a țării. Reamintim că în Pitești a funcționat penitenciarul în care a avut loc «procesul reeducării» căruia i-au căzut victime sute de studenți și în care Securitatea a fost direct implicată, dar și faptul că acolo s-au desfășurat o parte din anchetele luptătorilor anticomuniști de pe versantul sudic al Munților Făgăraș și ale susținătorilor lor. Evenimente de felul celui de la Pitești întăresc convingerea că, din păcate, legăturile structurilor de putere de azi cu trecutul comunist și cu fosta Securitate sunt încă puternice. Iar aceste legături pun în pericol parcursul democratic al țării noastre”, precizează reprezentanții Fundației Culturale Memoria.

Și Filiala Argeș a Fundației Culturale Memoria, prin vocea profesorului Ilie Popa, președintele filialei, și-a exprimat un punct de vedere legat de acest subiect controversat.

„Ne exprimăm consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității, care, în realitate, nu au fost nimic altceva decât autorii suferințelor și chinurilor îndurate de adevărații eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolșevic. Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi”, a declarat profesorul Ilie Popa.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite