Ciucă, despre disputa privind supremaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale: „Se aplică şi în România”. Ce spune ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că supremaţia dreptului european se aplică şi în România, referitor la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care arată că judecătorii naţionali pot să nu aplice deciziile Curţilor Constituţionale, care contravin dreptului Uniunii Europene, decizie respinsă de CCR. Şi ministrul Justiţiei a subliniat recunoaşterea supremaţiei dreptului european.

„Este cât se poate de evident înscris în Constituţia României că tot ce înseamnă partea de prevalenţă a dreptului Uniunii Europene se aplică şi în România. Eu din ce am putut să înţeleg a fost vorba de un comunicat şi nu de o poziţie oficială a Curţii Constituţionale”, a declarat premierul Nicoale Ciucă miercuri, la Horezu. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că poziţia oficială a ministerului pe care îl conduce şi a Guvernului de recunoaştere a supremaţiei dreptului european a rămas neschimbată. Predoiu susţine că poziţia guvernului a fost comunicată şi la Bruxelles.

„Poziţia oficială a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului a fost exprimată prin scrisoarea transmisă comisarului Reynders încă din luna noiembrie, în sensul recunoaşterii supremaţiei dreptului european şi a rămas neschimbată. Poziţia a fost reiterată în cadrul întâlnirii ministrului justiţiei cu comisarul Reynders din luna decembrie 2021 în marja JAI. Miniserul a comunicat public pe marginea întâlnirii inclusiv acest detaliu”, a declarat ministrul Predoiu pentru G4Media.ro.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis în urmă cu o săptămână că judecătorii naţionali pot lăsa neaplicate decizii ale CCR care sunt contrare dreptului Uniunii Europene, fără a exista riscul ca aceştia să răspundă disciplinar. În replică, Curtea Constituţională a României a respins, într-un comunicat dat publicităţii pe 23 decembrie, decizia majoră a Curţii de Justiţie a UE.

Citeşte şi: Iuliana Scântei: Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite