Ciolacu a semnat în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Republicii Turcia, în memoria victimelor

0
Publicat:

Liderul PSD a mers la Ambasada Turciei unde a transmis că legislativul își exprimă solidaritatea cu partenerul din NATO, grav afectat în urma cutremurelor din urmă cu două zile.

Marcel Ciolacu la Ambasada Turciei FOTO Facebook M.Ciolacu
Marcel Ciolacu la Ambasada Turciei FOTO Facebook M.Ciolacu

Am semnat astăzi în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Republicii Turcia la București în memoria victimelor cumplitei tragedii care s-a abătut asupra acestei țări. L-am asigurat pe Excelența Sa, domnul Ambasador Özgür Kıvanç Altan de solidaritatea noastră deplină și am transmis condoleanțe pentru familiile îndoliate și adânca noastră compasiune pentru toate persoanele afectate de acest dezastru natural”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. 

Îi mulțumesc și reprezentantului comunității turce din Parlamentul României, domnul deputat Iusein Ibram, pentru că a fost alături de mine în spiritul strânselor legături de prietenie care unesc popoarele noastre”, a completat președintele Camerei Deputaților și al Partidului Social Democrat.

Miercuri după-amiază e așteptat să meargă să semneze în Cartea de condoleanțe și șeful statului, Klaus Iohannis. 

Peste 9.500 de morți și 34.000 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două majore, cu magnitudini de 6,7 și 7,6. Președintele Recep Tayyip Erdogan a instituit stare de urgență pentru trei luni în zece provincii.

Recep Tayyip Erdogan va efectua vizite în provinciile Kahramanmaras și Hatay, a anunțat biroul președintelui turc. Șeful statului turc va merge și la Pazarcik, epicentrul unuia dintre cutremurele produse luni. Marți, Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în cele mai afectate zece provincii de cutremure.

Pe parcusul nopții, echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenție în partea de Nord-Vest a orașului Antakya. După ce au recuperat un adult, salvatorii români încearcă să scoată de sub dărâmături un copil.

În urma acțiunilor de căutare desfășurate a fost identificată opersoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton . Victima a fost recuperată în viață, în jurul orei 05.45 (ora locală). To aici  au mai fost identificate, până în prezent, încă două persoane decedate.

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeași zonă, pentru extragerea unui adolescent de aproximativ 16 ani, prins sub elemente de construcție prăbușite. Membrii echipajului execută manevre pentru realizarea unui culoar de pătrundere către victimă. Detalii aici

Ajutor de 100 de milioane de dolari de la EAU

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP.

Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme, relatează Agerpres.

Preşedintele emiratez, şeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat „mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremurele din Siria şi Turcia”, a anunţat agenţia oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populaţia afectată de seism din Siria, conform sursei citate.

Franţa va trimite un spital de campanie şi 83 de salvatori suplimentari în Turcia, unde bilanţul cutremurului care a zguduit luni sud-estul ţării continuă să crească, au declarat marţi pompierii, la conducerea acestei misiuni, relatează AFP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite