Ciolacu, proiect de lege pentru acordarea unui sprijin financiar anual Mitropoliei Basarabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu, a depus la Parlament, alături de preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi liderul deputaţilor PSD, Ciprian Şerban, un proiect de lege care prevede ca statul român să acorde anual 2 milioane de euro Mitropoliei Basarabiei.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma în lei, echivalentă a 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Suma alocată potrivit art. 1 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte şi se acordă ca sprijin financiar Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova", arată proiectul de lege pentru care inițiatorii ce dezbaterea în procedură de urgență, potrivit Agerpres

Actul normativ mai prevede că destinaţia acestor fondurilor va fi stabilită de Administraţia Patriarhală şi Mitropolia Basarabiei prin Arhiepiscopia Chişinăului, iar sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare restaurării şi conservării bunurilor din patrimoniul mobil, completării fondurilor necesare întreţinerii şi funcţionării centrelor eparhiale şi a unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii şi reparării lăcaşurilor de cult, achiziţionării de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult, precum şi a activităţilor de asistenţă socială şi medicală susţinute de unităţile de cult, sprijinirii activităţilor de asistenţă socială şi medicală organizate de Mitropolia Basarabiei în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni, susţinerii unor manifestări cultural-religioase.

De asemenea, potrivit inițiativei legislative, prevederile legii ar urmma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Ciolacu: Provocările trebuie abordate comun, cu accent deosebit pe zona economică

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, fiind într-o vizită de lucru în R. Moldova, că în următoarele ședințe de guvern vor fi deblocați banii pentru sprijinul satului din țara vecină. Totodată, șeful Guvernului român a subliniat că provocările trebuie abordate comun, cu un accent deosebit pe zona economică.   

„Provocările trebuie abordate comun . Să punem un accent deosebit pe zona economică. Relațiile comerciale anul trecut s-au mărit cu 50%. Am ajuns la aproape 3,6 de dolari și cred că acesta este drumul corect. Mai mult, avem obligația, cu toate că războiul va continua, să facem față acestor provocări impreună și să găsim cele mai bune soluții împreună, ca cetățenii să vadă o creștere a nivelului de trai, o creștere în infrastructură, o creștere a traiului zilnic. Mă bucur imens că am reușit să finalizăm și ați reușit să veniți cu proiectele mai ales pentru autoritățile locale”, a susținut premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a mai garantat că „nu mâine, în prima ședință de guvern, dar în viitoarea ședință de guvern se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce privește apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova, să fie un sat european. Este evident că proiectele și banii europeni de pre-aderare încă nu s-au făcut resimțite și nu se văd în oglinda cetățeanului”, subliniind însă că trebuie spus că „aceste lucruri necesită timp”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite