Cine sunt primii doi favoriți la câștigarea prezidențialelor, potrivit celui mai recent sondaj IRSOP. Ceilalți candidați, rămași cu mult în spate
0Un sondaj IRSOP îi cotează pe doi dintre candidații la prezidențiale - George Simion și Nicușor Dan - cu mult în fața celorlalți aspiranți la fotoliul de la Cotroceni.

Dacă mâine ar avea loc alegeri prezidențiale, George Simion ar cumula voturile a 31% dintre alegători, în timp ce Nicușor Dan ar aduna 28% din voturi, potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 4-14 aprilie, arată Știrile ProTv.
Cercetarea IRSOP cu titlul „Candidații prezidențiali sunt departe de îngrijorările oamenilor” nu le mai dă șanse celorlalți competitori.
„George Simion şi Nicuşor Dan par să se fi «desprins de pluton»”
Locul trei în sondaj ar fi ocupat de Victor Ponta, cu 18%, cu mult sub primii doi clasați, în timp ce Crin Antonescu ar aduna doar 17% din opțiunile de vot ale românilor intervievați.
Elena Lasconi, candidata asumată Inițial de USR, dar de care partidul al cărei președinte este s-a dezis, ar obține doar 4% din voturi, potrivit acestui sondaj, iar ceilalți șase candidați adună la un loc 2%.
„George Simion şi Nicuşor Dan par să se fi «desprins de pluton». Distanţa dintre primii doi şi ceilalţi e mare şi va fi greu de recuperat”, se arată în nota care însoțește clasamentul candidaților.
Mulți români nu știu nici măcar un singur candidat
Sondajul arată și că un număr mare de români nu știu nici măcar un singur candidat, iar majoritatea detestă toate partidele
„Numai cinci candidaţi din 11 au o notorietate spontană semnificativă. Totuşi, notorietatea nu depăşeşte două treimi din alegători la fiecare candidat”.
Practic, până și cei mai solid cotați candidați nu sunt bine cunoscuți publicului larg, așa cum s-ar crede.
Nu mai puțin de 10% dintre cei intervievați în sondajul IRSOP nu au știut să pună nici măcar un singur candidat pentru alegerile prezidențiale din 4 mai.
Acelați sondaj arată și că 44% cred că președintele României are puteri mari și foarte mari, în timp restul de 56% consideră că șeful statului are o putere foarte mică sau nu prea mare.
„Părerea generală despre partidele politice este mai degrabă nefavorabilă. Candidaţii vor trebui să convingă mai mult prin calităţi personale decât prin sprijin partinic”, arată nota care însoțește cifrele.
Griji și frici
Cercetarea indică și că românii trăiesc cu grija veniturilor prea mici și a prețurilor prea mari, care se adaugă fricii de instabilitate și război.
„Două treimi din alegători (63%) trăiesc cu frica de incertitudine, de război, şi de recesiune. Pentru majoritatea oamenilor, veniturile şi preţurile reprezintă problema crucială. Oamenii au nevoie să fie siguri că lumea lor, veniturile, munca, serviciile sociale, justiţia sunt predictibile şi drepte”, arată realizatorii cercetării sociologice IRSOP în dreptul datelor.
Sondajul IRSOP a fost realizat prin intervievarea telefonică a 1030 persoane în intervalul 4-14 aprilie 2025.
Toleranţa de eşantionare este +/-3%.
Institutul de sondare INSCOP este deținut de sociologul Remus Ioan Ștefureac și Ada Cornea Luca.