Cine e generalul Dumitru Dumbravă, vizat în dosarul lui Coldea. De la câmpul tactic din jusțitie, la dosar penal

0
Publicat:

Generalul SRI Dumitru Dumbravă, pus sub acuzare de procurorii DNA pentru fapte de corupție, a devenit cunoscut în spațiul public în urmă cu nouă ani, ca urmare a unor declarații controversate privind justiţia şi colaborarea sistemului judiciar cu SRI.

Generalul SRI Dumitru Dumbravă, acuzat de trafic de influență Foto: qmagazine.ro
Generalul SRI Dumitru Dumbravă, acuzat de trafic de influență Foto: qmagazine.ro

Generalul SRI Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, a fost trecut în rezervă în septembrie 2018, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

În 2015, Dumitru Dumbravă a devenit cunoscut în spațiul public după ce a afirmat într-un interviu pentru publicația juridice.ro că justiţia este un câmp tactic pentru SRI, și că ar fi „angrenat” alături de alături de alte structuri, stârnind mai multe critici.

Fenomenul corupţiei, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, a intrat relativ recent în portofoliul SRI. (...) Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societăţii s-a făcut ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie (...). Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate”, a afirmat Dumbravă.

Generalul SRI a explicat ulterior că nu vorbea despre influenţarea justiţiei, ci mai degrabă de faptul că (...) inculpaţii ar putea să influenţeze actul de justiţie şi că în acest sens era un atribut şi o implicare a SRI.

În 2017, Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia de Control, cerându-se demisia sa din funcția de secretar general al Serviciului, pentru continuarea activităţii Comisiei într-un mod corespunzător, fiind acuzat că ar fi controlat o rețea de judecători.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a scris pe blogul său, despre "reţeaua" de magistraţi a generalului Dumitru Dumbravă.

Numele lui Dumbravă a fost invocat și de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, la audierea în Comisia SRI, alături de cele ale lui George Maior şi Florian Coldea, în contextul relatărilor privind "statul paralel”, ”culoarele Justiţiei” şi ”culoarele media”.

Trafic de influență

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a fost pus sub acuzare, vineri, de procurorii DNA, pentru fapte de corupție, alături de fostul șef operativ al SRI Florian Coldea, după ce au fost audiați timp de mai multe ore. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

Este vorba despre Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au calitatea de inculpaţi în dosarul privind infracţiunile de trafic de influență și spălare de bani şi au la dispoziţie 7 zile să achite cauţiunea de 500.000 de lei fiecare pentru a rămâne sub control judiciar, dar și o a patra persoană.

„În ordonanțele procurorilor se arată că ”în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale. În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, se arată în referatul procurorilor DNA.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite