PNL își retrage greii de la Bruxelles în politica locală. Cum arată jocurile de culise pentru Parlamentul European SURSE
0Mai mulți veterani din PNL ar urma să nu mai fie pe lista pentru Parlamentul European, urmând să fie primească locuri eligibile pentru parlamentarele din 2024. De altfel, în interiorul formațiunii liberale va fi o competiție strânsă pentru un număr de locuri eligibile mai mic față de 2019.
În interiorul formațiunii liberale încep să fie intensificate negocierile privind alegerile europarlamentare care au loc pe 9 iunie 2024, dar pentru care listele ar trebui să fie gata înainte de Congresul PPE din martie.
Iar în spatele ușilor închise, pe unele aspecte deja liberalii par să fi bătut palma, cum ar fi retragerea în politica națională sau trimiterea în alte funcții a unor actuali europarlamentare. De exemplu, Mircea Hava, cu o activitate discretă la Bruxelles și Strasbourg, ar urma să primească un loc eligibil la Alba, pentru Parlamentul României, potrvit surselor „Adevărul” din PNL. Hava a fost primar timp de cinci mandate al municipiului Alba Iulia, înainte de a face pasul spre Bruxelles în 2019.
Un al doilea veteran și om care a și condus PNL e Vasile Blaga, căruia îi este pregătit un loc eligibil în Bihor, de senator, potrivit informațiilor „Adevărul”. Blaga a mai fost parlamentar de Bihor în anii 90, timp de două mandate. Nu va mai prinde loc eligibil pentru Bruxelles nici Marian Jean Marinescu, însă pentru moment nu ar exista un plan pentru acesta, dar nici Vlad Nistor. În cazul lui Nistor, discuțiile sunt să primească o poziție de consul, europarlamentarul având un background potrivit pentru o asemenea funcție. De altfel, în trecut a condus Institutul Diplomatic Român, iar la bază e profesor universitar, fiind fost decan al Facultății de Istorie a Universității din București.
Locuri mai puține, candidați mulți
Potrivit surselor „Adevărul”, prim-vicepreședintele Dan Motreanu ar urma să primească un loc cât mai în față, dar în cazul în care va fi ales și-ar păstra mandatul doar până la parlamentare, apoi ar reveni în politica națională.
Rareș Bogdan vrea să rămână la Bruxelles, după cum a subliniat într-un interviu recent pentru Prima News. Printre favoriții pentru rămânerea pe o poziție în față, pe listă, este și Siegfried Mureșan, eurodeputat considerat cel mai influent liberal din grupul PPE.
Conform informațiilor „Adevărul„ de la vârful PNL, pentru un nou mandat sau pentru a începe activitatea în Parlamentul European mai sunt vehiculate câteva nume: Cristian Bușoi (deja la al patrulea mandat), Adina Vălean (acum comisar european), Luminița Odobescu (ministră de Externe), Alina Gorghiu (ministră a Justiției), Ligia Deca (ministră a Educației) sau Sorin Cîmpeanu (vicepreședinte al Senatului). Iar lista nu e închisă. Pentru că liberalii așteaptă să vadă dacă vrea sau nu să revină în partid și Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, dar și fost șef al SRI timp de aproape opt ani.
Definitivarea listei va avea loc până la începutul anului următor, fiind bătută în cuie înainte de Congresul PPE de la București, din 6-7 martie. Conform calculelor din prezent, liberalii consideră că șase locuri sunt eligibile (adică transpunerea în mandate a circa 19%-20% la europarlamentare), însă dacă va exista o mobilizare bună a activului de partid, sunt capabili să ajungă până la opt mandate. În 2019, PNL a obținut 10 mandate.
PSD își menține liderii influenți din teritoriu la Bruxelles
La rândul său, PSD va lăsa pe locuri elibile pentru Parlamentul European lideri cu greutate, cum ar fi Mihai Tudose, Dragoș Benea sau Claudiu Manda. De asemenea, pe loc eligibil va fi și Victor Negrescu, consilier onorific al lui Marcel Ciolacu și om care asigură legătura cu socialiștii europeni.