Cererea lui Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluţia din 1989, respinsă

0
Publicat:

Solicitarea lui Marcel Ciolacu, adresată Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, fusese depusă în aprilie 2019. Actualul premier nu a îndeplinit condițiile cumulative pentru a primi un răspuns pozitiv.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condișia cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv 12.10, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD (n.r. - luptător cu rol determinant) cu nr.02.04.2022 cu majoritate de voturi”, arată documentul emis de Secretariratul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist .

Dintre cei cinci membri ai comisiei, trei au votat că nu îndeplinește condițiile, unul s-a abținut și unul a fost acordării titlului de luptător cu rol determinant.

Cu toate acestea, solicitarea inițială, din 2019, fusese acceptată, dar nefinalizată. „Prin Decizia nr. 313/15.04.2019 cererea administrativă a domnului Ion Marcel Ciolacu a fost admisă cu majoritate de voturi de fosta comisie art 9 (indice 2), iar impedimentul finalizării procedurii administrative este acela că s-au desfășurat cercetări de către Parchet pe aspectul îndeplinirii verificării condiției prevăzută la art. 3, alin. (1) litera b, pct 3 din Legea nr.341/2004 cu modificările completările ulterioare. Având în vedere soluția de reanalizare președintele comisiei a solicitat dosarul administrativ nr. 6725, cutia 805”, arată documentul referitor la Marcel Ciolacu.

Cum a ajuns în sediul Consiliului Județean

Din dosarul referitor la implicarea lui Ciolacu în ceea ce privește evenimentele de înlăturare a oamenilor regimului comunist mai aflăm că într-o declarație actualul premier susținea că „în dimineața de 22 decembrie 1989, auzind de la postul de radio Europa Liberă ce se întâmplă la Timișoara și București, a plecat la serviciu și a propus colegilor să meargă în fața Consiliului Județean de partid. Aceștia au fost întâmpinați de poliție care au încercat să-i întoarcă din drum, dar deoarece manifestanții erau în număr mare, poliția era ineficientă și au intrat în sediul Consiliului Județean de partid, unde împreună cu alți cetățeni s-au organizat în FSN și au pus oamenii să păzească clădirea”.

În document e precizat faptul că președintele comisiei de analizare a dosarului nu a mai fost secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, prin faptul că s-ar fi aflat în raport de subordonare față de prim-ministrului României, așa că a fost emis „Ordinul nr. 99/2023 prin care președinția este asigurată de domnul Coordonator al Serviciul pentru revolutionari Mihail Valentin Gadină”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite