Cearta pe Justiţie, mutată la Parlamentul European. Ce şi-au reproşat eurodeputaţii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei s-a contrazis cu Norica Nicolai. FOTO Adevărul
Monica Macovei s-a contrazis cu Norica Nicolai. FOTO Adevărul

Disputa referitoare la modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă a fost mutată în Parlamentul European, acolo unde PPE şi o parte din europarlementari au acuzat că se încearcă limitarea luptei anticorupţie, în timp ce socialiştii, sprijiniţi de aleşi ai PSD şi ALDE, au susţinut demersul Guvernului, văzut drept legitim.

Un prim mesaj referitori la situaţia din România a fost exprimat de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frank Timmermans. „Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii“, a afirmat Timmermans. Mai mult, acesta a precizat că CE va analiza ordonanţa dată de Guvernul Grindeanu. „Vom analiza proiectul de lege şi aceste chestiuni, dar astăzi, este foarte important să transmit un mesaj politic Guvernului român: nu întoarceţi spatele acestor progrese“, a fost apelul reprezentantului CE.

La nivel parlamentar, popularii europeni au cerut respectarea Justiţiei, fără a guverna arbitrar. „Trebuie să recunoşti că justiţia trebuie să fie echitabilă şi că cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Guvernul are majoritate parlamentara, dar nu înseamnă că poate să facă tot ce vrea, în mod arbitrar. Nu poţi să guvernezi ca şi când ai avea cetăţeni de mâna întâi şi de mâna a doua, unii care respectă legea şi alţii care o eludează“,  a spus europarlamentarul spaniol Esteban Gonzales Pons. Pe de altă parte, socialiştii europeni au spus că grupul va trimite o misiune pentru a evalua ce se întâmplă în România. Înainte  însă situaţia va fi discutată  în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE.

„Războiul“ între europarlamentarii români

Eurodeptaţii Monica Macovei şi Cristian Buşoi au atras atenţia că ordonanţa împotriva căreia se protestează în toată România este făcută pentru a scăpa politicienii cu dosare penale, principalul beneficiar fiind liderul PSD, Liviu Dragnea. „Acest Guvern este numit «Guvern de hoţi», «mafia instalată la Guvern»,  «Guvern de grup de crimă organizată», «Guvern de bandiţi». Sigur, pentru că au acţionat noaptea, pe neaşteptate, fără să anunţe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi. Şi au modificat Codul penal şi de procedură penală ca să se scape pe ei, ca să scape, în primul rând, preşedintele Partidului socialist din România, domnul Dragnea”, a spus eurodeputatul Monica Macovei.

Un mesaj similar a fost cel al liberalului Cristian Buşoi. „300.000 de români au ieşit în stradă în România şi Europa împotriva unor măsuri care oferă protecţie unor politicieni. Sutele de români care protestează împotriva acestor politici penale, arată că cetăţenii României au luat-o înaintea politicienilor. Legea nu trebuie modificată după bunul plac al unor politicieni”, a spus Buşoi.

Pe de altă parte europarlamentarii ALDE şi PSD spun că protestatarii urmăresc răsturnarea actualului Guvern. „Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupţiei, dar anticorupţie nu înseamnă o justiţie abuzivă. Inclusiv DNA a fost înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Norica Nicolei, europarlamentar al ALDE. De asemenea, eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru a reiterat faptul că trebuie românii trebuie să respecte Guvernul numit legitim, în urma unor alegeri parlamentare. „România merită să se întoarcă la separarea puterilor de stat“, a precizat Boştinaru.  

Fost actor în rol de „infractor“

La poziţia social-democraţilor şi a celor din ALDE s-a raliat şi Mircea Diaconu, eurodeputat care a fost ales ca independent. „Ca discuţie să fie completă trebuia să aveţi un infractor din România. Am fost anchetat când eram ministru, doi ani de zile. La fiecare vizită la Procuratură era anunţată presa. Se încerca distrugerea mea publică. Procurorul mi-a zis: „Nu am găsit niciun prejudiciu, dar vă trimit în judecat㻓, a spus Diaconu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite