Exclusiv Ce va rezolva referendumul dorit de primarul Nicuşor Dan. Președintele AEP: Legea nu prevede o asemenea posibilitate ANALIZĂ
0Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, însă președintele AEP, Toni Greblă, afirmă că legea nu permite astfel de referendumuri locale. În același timp, Greblă este de părere că referendumul nu va rezolva problemele semnalate de primarul general al Capitalei.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat că referendumul funcționează ca un semnal pentru legiuitor în vederea modificării legii, însă nu are o forță obligatorie. Acesta servește pentru a indica faptul că o parte semnificativă a populației își dorește o anumită reglementare. Chiar dacă rezultatul referendumului ar fi favorabil, el nu va schimba neapărat atribuțiile și competențele deja împărțite între primarul general și primarii de sector.
„Referendumul este un semnal pentru ca legiuitorul să modifice legea, el nu are o forță obligatorie prin sine însuși, ci ca modalitate de a semnala legiuitorului faptul că o bună parte din populație își dorește o asemenea reglementare. Dacă referendumul iese da, dar prin referendumul în sine nu se modifică nimic din atribuțiile, competențele partajate ale primarului general și ale primarilor de sector”, a declarat pentru „Adevărul”, Toni Greblă, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.
Legea 3/2000 nu prevede posibilitatea unui astfel de referendum
De asemenea, Greblă a subliniat că, potrivit legii 3 pe 2000, organizarea unui referendum local nu este permisă, putându-se desfășura doar referendumuri naționale în cadrul alegerilor generale sau în timpul alegerilor prezidențiale.
„Acesta ar fi un referendum local în înțelesul legii, legea nu prevede o asemenea posibilitate. Poți să organizezi cu ocazia alegerilor generale, sau alegerilor cum e cazul președintelui, numai referendumuri naționale, și nu locale”, a explicat pentru Adevărul, Toni Greblă, Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.
Vom vedea dacă se va și concretiza în ceva
Nici sociologul Barbu Mateescu nu crede că un referendum va aduce schimbările dorite de primarul Nicușor Dan.
„Nu mi-e foarte clar care trebuie să fie nivelul de prezență necesar, dar în contextul prezidențialelor, dacă încerc să aloc mental cum este probabil să se distribuie votanții fiecărei persoane care candidează la prezidențiale în București, cred că referendumul va obține susținerea unei majorități. Cred că va fi foarte greu pentru tabăra NU să se contrapună. Pe de altă parte România are o tradiție nefericită a referendumurilor care iau niște decizii, care nu sunt implementate în nimic în legislație. Vom vedea în ce măsură un referendum care și obține majoritatea voturilor celor prezenți se va și concretiza în ceva”, a declarat pentru „Adevărul”, sociologul Barbu Mateescu.
"NU" la referendum înseamnă că "Ar începe lupta de câțiva ani pentru desemnarea candidatului la primărie"
Barbu Mateescu este de părere că, în cazul în care majoritatea va vota "NU" la referendum, Nicușor Dan va avea dificultăți, deși nu își va pierde mandatul. El a subliniat că incidentele de acest tip, precum cel recent din Piața Unirii, vor deveni din ce în ce mai frecvente, deoarece primarii de sector care îi sunt ostili vor tinde să își asume tot mai multe atribuții. Mateescu a adăugat că, în acest context, PSD va începe o competiție intensă pentru desemnarea candidatului la primărie, iar lupta pentru alegerile locale din 2028 va deveni foarte prezentă pentru toți membrii PSD din București.
„Va fi foarte dificil pentru Nicușor Dan pentru că pe de altă parte el mandatul nu și-l pierde, dar incidente de genul celui pe care l am văzut acum câteva zile, vor fi din ce în ce mai multe, în sensul că primarii de sector care îi sunt ostili își vor asuma din ce în ce mai multe atribuții. Și de asemenea, foarte foarte important, în PSD în clipa aceea ar începe lupta de câțiva ani pentru desemnarea candidatului la primărie. Deci brusc lupta pentru alegerile locale din 2028 devine foarte foarte prezentă pentru absolut toată lumea din PSD București", a mai explicat Barbu Mateescu.
Nicușor Dan: Am convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie
Amintim că Nicuşor Dan a convocat o ședință a Consiliului General pe 21 octombrie, la ora 10:00, pentru a discuta două proiecte de referendum pentru bucureșteni. Cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aprobarea repartizării impozitelor pe venit și a taxelor locale de către Consiliul General și dacă Primarul General ar trebui să emită autorizații de construire pentru întregul oraș.
"Am convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe Ordinea de Zi cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.
Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:
1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?", a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.