Ce spune Iohannis despre avionul la bordul căruia a mers în Coreea

0
Publicat:

Întrebat de ce a ales un avion de lux pentru deplasarea in Coreea de Sud, Klaus Iohannis a precizat ca este, de fapt, o aeronava mica.

Iohannis susține că a călătorit cu o aeronavă mică. Foto: Boarding Pass
Iohannis susține că a călătorit cu o aeronavă mică. Foto: Boarding Pass

"Da, am venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, în interesul şi pentru România. (..)Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică. Toate deplasările mele sunt anunţate, oportune, în interesul României şi cu respectarea integrală a legislaţiei în vigoare", a afirmat Klaus Iohannis. 

Referitor la achiziția unui avion prezidențial, Klaus Iohannis a precizat: ”Această solicitare există de multă vreme, însă niciun Guvern nu a considerat că este momentull potrivit pentru aşa ceva”.

Potrivit Boarding Pass, șeful statului și-a început călătoria spre Seul (Coreea de Sud) cu un avion privat de tip Gulfstream G550, operat de Global Jet Luxemburg, care a decolat duminică din Sibiu. Sursa citată a informat că avionul este același cu care președintele țării a mai zburat în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite, în martie 2023, dar și în turneul din Africa, în noiembrie 2023. 

Dacǎ miniștrii care fac parte din delegație nu au călătorit pe cale terestră până la Sibiu pentru a zbura alături de președinte, atunci, foarte probabil, aceștia au călătorit spre Coreea de Sud cu zboruri regulate”, scria Boarding Pass. Informația a fost prezentatǎ şi de G4Media, care cita surse conform cǎrora ministrul Apǎrǎrii s-ar fi deplasat separat.

Bilanțul călătoriilor: critici și costuri peste buget

Guvernul a suplimentat bugetul deplasărilor externe cu 1,5 milioane de euro anul trecut, după ce a fost epuizat încă din luna iunie. Administrația Prezidențială a refuzat însă în mai multe rânduri să facă publice costurile deplasărilor, motivând că informațiile sunt clasificate. 

Ultimul turneu al președintelui de anul trecut, în Africa, care a durat zece zile, a adus concret semnarea a 12 memorandumuri de cooperare a României cu patru state, însă și o serie de controverse legate de programul șefului de stat. Printre momentele care i-au adus critici preşedintelui Iohannis au fost o plimbare în safariul din Kenya, vizita unor locuri istorice din Zanzibar City (în Tanzania), dar și o ceremonie bizară, în care localnici din Tanzania se aruncau în apă cu tablouri ale lui Iohannis și ale soției sale, exclamând: „Hakuna matata!“ („Nu sunt probleme“).

Tot anul trecut, președintele a mai efectuat un turneu în America de Sud, cu rezultate greu cuantificabile, dar și în Asia, unde a reușit semnarea parteneriatului strategic cu Japonia, însă de unde s-a întors cu două zile mai târziu față de când erau programate ultimele evenimente. Șeful statului a fǎcut o vizită și în Emiratele Arabe Unite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite