Ce spun Ciolacu și Ciucă despre proiectul Neptun Deep: România face pasul decisiv pentru independența sa energetică

0
Publicat:

Marcel Ciolacu susține că prin demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, România face pasul decisiv pentru independența energetică. De asemenea, Ciucă a apreciat că România va putea anunța independența din punct de vedere al producției de gaz peste 4 ani.

Nicolae Ciucă și Marce Ciolacu FOTO: Mediafax
Nicolae Ciucă și Marce Ciolacu FOTO: Mediafax

„Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv spre independența sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii și sute de mii de firme românești așteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în școli, spitale, ferme și fabrici, în folosul concret al românilor”, a transmis premierul Ciolacu, precizând că proiectul este realizarea unei bune colaborări între instituțiile de stat și cele din mediul privat. 

Premierul și-a arătat convingerea că „operațiunile vor fi coordonate la fel de bine, pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră”.

„Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil și substanțial, de securitate energetică. Vom fi un pilon de stabilitate și dezvoltare regională într-o realitate geopolitică nouă și provocatoare”, a adăugat Ciolacu.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, susține că peste aproximativ 4 ani, în 2027, România va putea să-și anunțe independența din punct de vedere al producției de gaz.

„Peste aproximativ 4 ani de zile, România va putea să anunțe independența din punct de vedere al producției de gaz, mai precis în 2027, așa cum au fost discuțiile cu Romgaz și cu OMV. Este o oportunitate pentru noi să anunțăm cetățenii țării că nu trebuie să își facă probleme în ceea ce privește asigurarea resurselor de gaz, pentru că de acest gaz o să beneficieze cetățenii, o să beneficieze toate instituțiile din țarp și, desigur, o să existe și o cantitate de gaz prin care să asigurăm exportul și nevoia altor țări din Europa. Nu în ultimul rând, este foarte important să subliniez, importanța pe care aceasta nouă sursă de gaz o poate avea în revitalizarea industriei în țara noastră. Avem nevoie de industrie chimică, petrochimică, astfel încât să ne redobândim rolul de jucători în tot ceea ce înseamnă ansamblul acesta economic”, a transmis președintele PNL.

Ciucă a punctat că „mai este un drum foarte lung” până la finalizarea proiectului Neptun Deep, precizând că mai sunt necesare o serie de măsuri și decizii.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite