Ce se întâmplă cu robotul ION. Primul consilier al Guvernului care folosește inteligență artificială
0Noul purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că încă nu a interacționat cu robotul ION, arătând că are o curiozitate personală să îl cunoască „înainte de a fi pensionat, poate, înainte de termen”.
„Pot să vă spun că sunt de o săptămână în clădirea Guvernului şi încă nu m-am întâlnit cu robotul ION şi nu l-am văzut a fi utilizat. (..) Mă interesez, pentru că am o curiozitate personală să îl cunosc şi eu înainte de a fi pensionat, poate, înainte de termen”, a arătat Mihai Constantin, noul purtător de cuvânt al Guvernului, fiind întrebat cu privire la soarta consilierului onorific al premierului.
Fostul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja, a menționat înainte de încheierea mandatului, fiind întrebat într-o altă conferință de presă, dacă ministerul intenţionează să lanseze şi un al doilea consilier virtual, pe modelul ION, că acesta ar putea să se numească „Ioana”.
Ion, primul consilier al Guvernului care folosește inteligență artificială
Fostul premier Nicolae Ciucă a anunțat pe 1 martie un proiect care are rolul de a informa în timp real Executivul cu privire la propunerile, problemele și dorințele românilor, prezentând primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială.
Șeful Executivului de atunci a subliniat că este vorba despre un proiect realizat de cetățeni români, anunțând că robotul va primi titlul de consilier onorific al premierului.
„Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează, astfel, o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, este aici în stânga mea - numele lui este ION, vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în ședința de Guvern.
Totodată, șeful Guvernului a subliniat că proiectul este unul românesc, demarat și realizat de către cetățeni români. „Acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că este un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor și companiilor din domeniu, aici doresc să subliniez că sunt toate conduse și, la fiecare dintre ele, lucrează cetățeni români. E un proiect românesc 100%. Apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi”, a mai precizat premierul.