Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PPE: voie bună, discursuri „pașnice“ și reticență față de șefa Comisiei Europene REPORTAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul PPE a arătat nu doar mobilizarea liderilor populari pentru următoarele alegeri, ci și dezinteresul propriilor membri față de candidata lor pentru Comisia Europeană, aceasta fiind votată de doar jumătate dintre delegați, într-un eveniment care a semănat de multe ori cu un loc de distracție.

Ursula von der Leyen a primit un „da” ferm doar de la jumătate dintre delegați FOTO Inquam Photos
Ursula von der Leyen a primit un „da” ferm doar de la jumătate dintre delegați FOTO Inquam Photos

Atmosfera de sărbătoare a Congresului PPE, cea mai mare familie politică din Europa și favorită să fie tot fruntașă la alegeri, a început din prima zi, când delegații au fost în dese rânduri atenți la ceea ce se întâmpla la standurile cu mâncare, băutură și obiecte promoționale ale Partidului Popular European sau ale unui think tank al popularilor, nu la ceea ce se întâmpla pe scena centrală. Pe lângă alimentele și băuturile gratis, popularii au adus și o cabină foto, unde orice participant putea să-și facă oricâte poze dorea.

Cabina foto Congres PPE FOTO Radu Eremia jpg

Dacă în prima zi pavilionul central de la Romexpo mai mereu a fost aproape plin și dinamic, în a doua zi acțiunile politice au mers cu frâna trasă. Paradoxal, în această zi avea loc validarea Ursulei von der Leyen pentru a fi candidata PPE la șefia Comisiei Europene pentru încă cinci ani și urmau să vorbească numeroși șefi de stat și de guvern, de la Donald Tusk la Klaus Iohannis, dar sala a fost pe jumătate goală.

Delegații care au dispărut

Boicotată inițial doar de popularii din Franța, care au spus că nu o votează pentru că e „candidatul lui Macron”, nu al dreptei, din cei 801 delegați cu drept de vot, Ursula von der Leyen a fost votată de 400 de delegați, în timp ce 89 au fost „împotrivă”, iar zece voturi anulate.

Pentru restul de voturi, nimeni din echipa oficială nu a putut oferi o explicație. Validarea cu semne de întrebări a șefei CE a venit după un discurs în care a încercat să nu atace niciun lider PPE, apreciindu-l inclusiv pe Karl Nehammer (cancelarul Austriei), cel care blochează aderarea României la Schengen, pentru „combaterea imigrației ilegale” și „consolidarea frontierelor externe” ale UE. La remarca șefei CE despre aportul lui Nehammer, un întreg grup de jurnaliști austrieci au izbucnit în râs, știute fiind meciurile între cancelarul Austriei și Comisia Europeană.

Cuvântul final al lui Iohannis

Klaus Iohannis a fost ultimul vorbitor din seria șefilor de stat, intrând pe ușă la 13.04, după ce liderii PNL l-au așteptat afară circa jumătate de oră. A venit flancat de Manfred Weber (șeful PPE), Nicolae Ciucă, Siegfried Mureșan, Rareș Bogdan și Lucian Bode.

FOTO Radu Eremia
FOTO Radu Eremia

După 9 minute de la intrarea în sală i-a fost dat cuvântul, a vorbit 16 minute, a făcut poze de grup, apoi a plecat. La fel ca și alți lideri PPE, a subliniat pericolul extremist și populist de la viitoarele alegeri europene, iar de această dată, deși la câțiva metri de el se afla Karl Nehammer, nu a amintit niciun cuvânt de așteptările privind intrarea deplină în Schengen, temă evitată și de șefa Comisiei Europene. De altfel, nici în concluzia întrevederii față în față între Iohannis și Nehammer nu a fost avansată vreo informație privind deblocarea Schengen-ului pe cale terestră în acest an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite