Ce înseamnă suspendarea procesului electoral. Președintele AEP: „Nu e prevăzută în lege”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul electoral a fost suspendat luni seară în peste 20 de judeţe, și în Sectorul 1 al Capitalei, decizie care a presupus asigurarea pazei materialelor electorale, peste noapte, de către angajați MAI. Președinte Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă a declarat pentru „Adevărul” că și marți seară unele birouri electorale au decis să-și suspende activitatea atrăgând atenția că dacă „ieri puteau să invoce canicula, astăzi nu mai aveau nimic ca să invoce”.

Luni, 22 de judete au decis suspendarea procesului electoral Foto: inquam photos
Luni, 22 de judete au decis suspendarea procesului electoral Foto: inquam photos

Potrivit Poliției Române în încăperile în care au fost ţinuți sacii cu voturi, procesele verbale sau celelalte materiale electorale au fost sigilate și nimeni nu a mai avut acces, nici personalul MAI, până astăzi, când, tot pe bază de proces verbal, locaţiile au fost predate de către personalul MAI către preşedinţi.

De altfel, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a emis luni seară o circulară în care recomanda birourilor electorale de circumscripţie să ia măsurile necesare ca procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt, recomandând totuși, în situaţia în care acestea îşi asumau răspunderea întreruperii procedurilor să asigure predarea-primirea tuturor documentelor şi a spaţiilor de depozitare a lor în paza structurilor MAI.

Raportorii Coaliţiei VotCorect au precizat, luni, la prezentarea concluziilor preliminare ale activităţii de monitorizare a alegerilor din 9 iunie că: „autorităţile au organizat procesul eficient, dar comasarea alegerilor a condus la creşterea complexităţii procedurilor şi la nevoia de a elabora un număr semnificativ de decizii de interpretare a legislaţiei. Legislaţia electorală şi-a arătat limitele, iar lipsa unui Cod Electoral a fost evidentă" mai arată Expert Forum.

Toni Greblă: Nu e prevăzută în lege posibilitatea de suspendare a procedurii electorale

Contactat de „Adevărul", președinte AEP, Toni Greblă a declarat că nu știe în ce temei decide biroul electoral de sector suspendarea procesului electoral. "Dacă ieri puteau să invoce canicula, astăzi nu mai aveau nimic ca să invoce ca să suspende de la ora 19:00 (...) și să o reia mâine dimineață de la ora 9:00”, a spus șeful AEP, adăugând că: „așa a fost informat”. „Nuștiu dacă este adevărat. Ce știu sigur este că Ilfov a suspendat activitatea de la ora 19:00”, a completat Toni Greblă.

Președintele AEP a atras atenția că: "nu e prevăzută în lege posibilitatea de suspendare a procedurii” prin care „se predau la birourile de sector, spre verificare procesele verbale  și celelalte materiale folosite în procesul lor”.

Șeful AEP a mai spus, de asemenea, că împreună cu președintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, a emis un comunicat în care: „înțelegând situația dificilă în care își desfășoară activitatea, datorită faptului că..., nu am scris asta dar, - unele autorități locale nu au creat condiții corespunzătoare de lucru membrilor birourilor și membrilor din birourile secțiilor de votare care vin cu materiale acolo la verificat, dacă ieri ar putea fi considerată ca justificată întreruperea activității pe caniculă în condițiile în stăteau afară, astăzi au fost luate niște măsuri astfel încât activitatea s-a desfășurat să zic, cât de cât în condiții acceptabile. Iar suspendarea activității este total nejustificată de această dată”, a subliniat Toni Greblă.

Șeful AEP a spus că a făcut apel alături de președintele BEC la desfășurarea activității în mod neîntrerupt. „Am făcut împreună cu președintele Biroului Electoral Central un apel la toate birourile județene și respectiv de sector al municipiului București să desfășoare activitatea neîntrerupt, astfel încât... rezultatele să fie cât mai repede cunoscute publicului. Este singurul lucru pe care-l putem face în activitatea birourilor de sector”, a afirmat președintele AEP.

Toni Greblă a explicat că AEP „nu are absolut nicio competență” să intervină altfel, deoarece: „s-ar putea spune că încercăm să influențăm în activitatea lor, ceea ce eu nu-mi permit să fac”.  „E de responsabilitatea lor să înțeleagă că toată lumea așteaptă rezultatul, unele circumscripţii întrerup activitatea la ora 19:00 și o reiau mâine la ora 9:00, ca și când am fi într-un aproape program normal de lucru”, a reiterat șeful AEP.

Toni Greblă a explicat de asemenea că „punerea la dispoziție a unor spatii corespunzătorare” „este exclusiv treaba birourilor de sector și a Primăriei”. „În cea ce privește faptul că nu au avut apă, nu au avut hrană, eu m-am îngrijit în momentul în care a fost promovată Hotărârea de Guvern, Guvernul să le asigure o indemnizație pe zi de activitate care este rezonabilă, dublul sumei de acum patru ani, la care am adăugat și rata inflației și de asemenea o indemnizație pe fiecare zi de activitate de 35 de lei pe zi pentru hrană. Deci ei primesc în fiecare zi 35 de lei cu destinația hrană, apă, hrană, cafea, fiecare ce dorește să își cumpere", a mai menționat șeful AEP.  

Pe de altă parte, președintele AEP a mai spus că consideră: „că în cursul zilei de mâine toate sectoarele Municipiului București, unele chiar din această seară vor termina operațiunea de centralizare”.„ La județele lucrurile au mers bine astăzi, la municipiul București, Sectorul 1 este cel mai rămas în urmă în ceea ce privește verificarea secțiilor", a afirmat Toni Greblă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite