Cazul Elena Udrea: cătuşe noi după scenariu vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Elena Udrea FOTO Mediafax
Deputatul Elena Udrea FOTO Mediafax

Elena Udrea arest la domiciliu. Deputaţii jurişti au aprobat o nouă cerere DNA de arestare a Elenei Udrea. Dacă decizia va fi menţinută şi de plenul Camerei Deputaţilor, săptămâna viitoare Udrea ar putea ajunge din nou la beci.

Deputaţii jurişti au avizat favorabil noile cereri ale DNA, de arestare preventivă şi de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute“, pentru trei noi infracţiuni de luare de mită. Fostul ministru al Dezvoltării a fost reprezentat în faţa Comisiei Juridice de către avocatul său, Marius Striblea, care le-a cerut parlamentarilor, în numele clientei sale, să încuvinţeze cererea de începere a urmăririi penale, dar să o respingă pe cea de arestare, exact cum s-a întâmplat şi în urmă cu o săptămână.

„Prin vocea mea, Elena Udrea a cerut încuvinţarea începerii urmăriri penale pentru că anchetele trebuie să se desfăşoare fără nicun fel de impedimente. La punctul doi, referitor la arestare, evident, ne-am opus. Deja au fost respinse două propuneri de arestare. Am spus că Elena Udrea a avut parte de şase zile de umilinţă. Cele şase zile de arest au fost inutile“, a fost punctul de vedere al Elenei Udrea, exprimat prin intermediul avocatului. 

Pledoaria lui Marius Striblea, apărătorul Elenei Udrea, nu i-a convins pe deputaţii jurişti, care au avizat pozitiv cele două noi cereri ale procurorilor DNA. Pentru solicitarea de începere a urmăririi penale, votul a fost categoric: 23 de voturi „pentru“, două abţineri şi niciun vot împotrivă. În faţa cererii de arestare, deputaţii jurişti au mai pălit: s-au înregistrat 16 voturi „pentru“, patru „împotrivă“ şi trei „abţineri“.

Udrea se va apăra în plen

La aceeaşi oră în care deputaţii jurişti s-au reunit pentru a dezbate cele două solicitări ale DNA, Elena Udrea a fost chemată la DNA pentru a face completări la denunţul depus, în urmă cu aproape trei săptămâni, împotriva lui Florian Coldea, actualul şef al SRI. De aceea, şedinţa, programată iniţial pentru ora 11.30, a fost amânată, la cererea avocatului Elenei Udrea pentru momentul în care fostul ministru va putea să fie prezentă fizic în Parlament. Deputaţii jurişti au aprobat cererea avocatului, însă cu o menţiune: Elena Udrea să se prezinte în Parlament până la ora 15.00. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, Comisia Juridică trebuie să elaboreze un raport în termen de trei zile, care expira ieri, la ora 15.00, ora la care a începea plenul Camerei Deputaţilor, deputaţii jurişti neputând lucra în paralel cu plenul. Regulamentul le permite deputaţilor să amâne raportul peste termenul de trei zile numai în cazul cererilor de începere a urmăririi penale, nu şi în privinţa solicitărilor de arestare.

La ora 13.30, deputaţii jurişti s-au reunit, din nou, în sala “Mihai Viteazul” pentru a afla dacă avocatul a luat legătura cu Elena Udrea şi dacă aceasta va reuşi să ajungă în Parlament până la ora convenită. Avocatul Marius Striblea s-a întors la Comisia Juridică cu gândul de a obţine o nouă amânare până când Elena Udrea va încheia vizita la DNA. „Nu am reuşit să iau legătura cu ea, semn că este încă la DNA. Prezenţa la DNA a fost obligatorie, dar cu siguranţă şi-ar fi dorit să fie aici. Mai încerc să obţin o amânare”, a spus avocatul. Nici nu au păşit bine în sala de şedinţă, că, în jurul orei 13.40, Elena Udrea iese din sediul DNA, dar anunţă că nu se va prezenta la Comisia Juridică. „Azi nu merg în Parlament, dar în plen, da“, a spus Udrea, la ieşirea de la DNA.

Decizia finală, săptămâna viitoare

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului ar putea avea loc cel mai devreme lunea viitoare şi cel mai târziu vinerea viitoare. Pentru a da un vot pe o solicitare a Justiţiei,  deputaţii au la dispoziţiei cinci zile, din momentul în care raportul comisiei juridice este înregistrat în Biroul Permanent. Prima şedinţă a conducerii Camerei Deputaţilor este programată pentru luni, însă, dacă există voinţă politică, deputaţii se pot reuni în Biroul Permanent şi mai devreme, adică mâine. Cu toate acestea, votul final nu va putea fi programat mai devreme de luni pentru că, începând de vineri, deputaţii se află în teritoriu.

Arest împrospătat

Poliţia Capitalei a hotărât să renoveze punctual de acces al Arestului Central, acolo unde ajug toţi cei reţinuţi de procurori timp de 24 de ore sau toţi cei arestaţi preventiv, cum a a fost şi cazul Elenei Udrea. Renovarea şi schimbarea moblierului vor fi realizate cu angajaţi ai Poliţiei Capitalei şi nu se va apela la serviciile unei societăţi private.

Citeşte şi:

Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru arestarea Elenei Udrea. Votul decisiv, săptămâna viitoare, în plen

Elena Udrea arest la domiciliu. Deputaţii jurişti au avizat pozitiv noile cereri ale DNA, de arestare preventivă şi de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute“, pentru trei noi infracţiuni de luare de mită. Udrea, care a fost audiată în această dimineaţă de procurorii DNA, a anunţat că nu va veni în faţa deputaţilor jurişti, ci se va apăra direct în plen, înaintea votului final.

VIDEO Elena Udrea, în arest la domiciliu, dar n-are voie să vorbească cu Pescariu, Cocoş şi Topoliceanu. Azi este aşteptată la DNA şi Comisia Juridică

Elena Udrea va fi cercetată în arest la domiciliu, decizia magistraţilor Curţii Supreme fiind una definitivă. Judecătorii au luat, marţi, în discuţie contestaţia deputatului împotriva sentinţei prin care a fost arestată preventiv în dosarul „Microsoft” şi au decis ca acesta să fie eliberat din arest preventiv.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite