Cătălin Predoiu, premier interimar până la numirea Guvernului Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru funcția de premier interimar, convocând partidele la consultări. Nicolae Ciucă și-a anunțat luni după-amiază demisia pentru realizarea rocadei guvernamentale. Conducerea Executivului urmează să fie preluată de Marcel Ciolacu.  

FOTO Facebook / Cătălin Predoiu
FOTO Facebook / Cătălin Predoiu

Președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier și l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru a prelua conducerea interimară a Executivului. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a convocat liderii partidelor din Parlament la consultări

Totodată, potrivit sursei citate, șeful statului „a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, convocând liderii partidelor politice din Parlament, marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Nicolae Ciucă a demisionat

„Sunt convins că toată lumea se aștepta. În urmă cu aproximativ două săptămâni am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se petrece pe 25 mai așa cum era asumat, ci ne asumăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educație. Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste. Ca atare, considerând fiind că acest conflict s-a încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea ca prim-ministru al Guvernului României”, a transmis Nicolae Ciucă anunțând depunerea mandatului de premier. 

Rocada premierilor, amânată de greva din Educație 

Rocada guvernamentală ar fi trebuit să aibă loc încă de la finalul lunii iunie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat anterior că își va depune demisia, respectând astfel protocolul Coaliției. 

Odată cu izbucnirea grevei din învățământ, președintele PSD a anunțat oprirea negocierilor pentru formarea viitorului cabinet. 

Potrivit surselor „Adevărul”, audierile viitorilor miniștri din Guvernul Ciolacu ar urma să aibă loc miercuri în Parlament și joi să fie votul în plen. Rămâne de văzut dacă vineri va avea loc învestirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu.

Cum va arăta Cabinetul Ciolacu

Potrivit unor surse din Coaliție, PNL și PSD și-au împărțit ministerele din viitorul guvern condus de Marcel Ciolacu, însă decizia în acest sens nu este încă una definitivă. Portofoliile vor fi împărțite în mod egal, 9 la PSD și 9 la PNL, iar UDMR nu va face parte din cabinetul Ciolacu, au mai explicat sursele citate. 

Partidul Social Democrat va urma să dețină ministerele Transporturilor, Fondurilor Europene, Apărării, Digitalizării, Economiei, Agriculturii, Muncii, Sănătății și cel compus din ministerele Familiei și Sportului, potrivit surselor „Adevărul”.

Partidul Național Liberal va deține următoarele portofolii: Justiție, Interne, Dezvoltare, Cultură, Externe, Mediu, Finanțe, Afaceri Externe și Energie.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite