Carnea sintetică, la un pas de a fi interzisă în România. Proiectul, adoptat de Senat. Ce se întâmplă cu produsele locale
0Plenul Senatului a dat undă verde luni pentru interzicerea cărnii sintetice în România, dar și pentru promovarea produselor din carne autohtone. Camera Deputaților e cea care are ultimul cuvânt pe inițiativă.
Mai precis, cei șapte aleși ai PSD solicită interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor din carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă.
Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.
80 de voturi au fost înregistrate „pentru” proiectul de lege și 20 de senatori s-au abținut de la votul din plen.
Explicația unui inițiator
„Adevărul“ a vrut să discute cu mai mulți inițiatori ai proiectului, însă o parte au invocat că nu sunt în țară (Emil Albotă) sau nu au răspuns (Mirea Siminica, Paul Stănescu). Singurul care a venit cu explicații a fost deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru din partea PSD al Agriculturii. Întrebat de ce e dorită interzicerea acestui tip de carne, deputatul a precizat: „E în fază experimentală la nivel mondial și alimentația publică din România și Uniunea European asigură conformitatea în standarde de sănătate. Haideți să nu inventăm ceva pentru care nu e penurie în momentul de față“.
Întrebat dacă nu e intervenție în piața liberă, Chesnoiu a punctat că în prezent procentul de carne sintetică pe piața mondială „e infim“. „Cred că mai bine ar trebui să avem grijă de ce avem noi ca potențial și să promovăm produsele noastre. Până când la nivel mondial nu se elimină suspiciunile privind această carne, România nu trebuie să devină unul dintre cobaii în acest domeniu.“
La comisiile de specialitate din Senat, aleșii au mărit cuantumul amenzilor, maximul fiind de 300.000 de lei pentru producătorul care nu etichetează corespunzător carnea, în timp ce în forma inițiatorilor era de 150.000 de lei.
În plenul Senatului, un ales PSD a luat cuvântul pentru a susține proiectul de lege. „Vine în sprijinul proiectului „Patriotism economic” sau „Consumăm românește”, a punctat Călin Mătieș.
În ceea ce privește partea de carne sintetică, Mătieș a punctat: „Vine în sprijinul producătorilor români. Trebuie să consumăm românește, să consumăm carne din România”