Camera Deputaţilor: Magistraţii condamnaţi definitiv îşi pierd pensia şi idemnizaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Deptaţii au adoptat marţi tacit proiectul de lege privind modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia magistraţii care au fost condamnaţi definitiv îşi pierd pensia de serviciu şi indemnizaţia.

Termenul pentru dezbatere şi vot final stabilit pentru 16 octombrie a fost depăşit, iar Camera Deputaţilor a adoptat astăzi tacit proiectul delege privind statutul magistraţilor.

În proiect se arată că nu beneficiază de pensia de serviciu şi indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenţie, ori pentru o altă infracţiune intenţionată cu privire la care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie.

Magistraţii care au fost condamnaţi definitiv pot beneficia însă de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. "Punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o infracţiune săvârşită înainte de eliberarea din funcţie atrage, de drept, suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de de serviciu, dacă aceasta a fost acordată, până la soluţionarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public", se mai arată în proiectul legislativ, potrivit Agerpres.

Dacă ulterior se dovedeşte nevinovăţia judecătorului sau procurorului, atunci este repus în situaţia de a primi pensia de serviciu de care a fost lipsit. Aceleaşi dispoziţii se aplică şi în situaţia în care CSM apreciază că o condamnare pentru o infracţiune intenţionată a celor vizaţi de acest proiect de lege nu aduce atingere prestigiului profesiei.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, urmând ca proiectul iniţiat de Guvern urmând să ibtre în dezbaterea Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite