Cum tratezi corect infecţiile urechilor la copii
062% din copiii de maximum 1 an suferă măcar o dată de otită, iar în categoria de vârstă 3-4 ani, această proporţie creşte până la 83%. Nici adulţii nu sunt feriţi de infecţiile urechii. Dacă nu sunt corect tratate, pot duce la probleme de auz.
Infecţiile urechii pot fi localizate în urechea internă, în canalul auditiv extern (otita externă) sau în urechea medie. Cea mai frecventă formă de otită este cea medie. Această afecţiune are drept cauză principală o simplă răceală, deoarece deseori infecţia căilor aeriene superioare trece din nas în urechi.
De la răceală la otită, doar un pas
Cei mai predispuşi la riscul de a suferi de otită medie sunt copiii sub trei ani ale căror urechi sunt încă slab dezvoltate. De fapt, responsabilă cu apariţia complicaţiilor unei simple răceli la nivelul urechii medii este trompa lui Eustache, un canal lung de aproape 4 cm şi foarte subţire, care face legătura între nas şi urechi.
Când infecţia din nas trece în acest canal, se produce o presiune asupra timpanului. Durerea puternică pe care o resimt cei mici este cauzată de puroiul care apasă pe timpan. De asemenea, otita se manifestă prin febră de 38,5 grade Celsius, însoţită de tulburări digestive şi lipsa poftei de mâncare. Netratată corespunzător, infecţia din ureche poate duce la perforarea timpanului şi, prin urmare, la pierderea auzului.
Cum o poţi preveni
Câteva reguli simple îţi pot feri copilul de repetarea episoadelor de otită:
- nu fuma în casă şi păstrează aerul curat în încăperea celui mic;
- încearcă să ţii copilul cât mai departe de factorii alergeni, care ar putea duce la inflamaţii în sfera ORL;
- dacă cel mic este răcit, evită să îl hrăneşti în poziţie orizontală;
- încearcă să nu îl îmbraci nici prea subţire, dar nici prea gros.
Antibioticele, numai la recomandarea medicului
Când otita s-a instalat, principala metodă de tratament o reprezintă antibioticele. Tratamentul cu antibiotice nu trebuie să depăşească zece zile. Potrivit statisticilor, mulţi dintre copiii între 6 luni şi trei ani fac cel puţin un episod de otită. Ceea ce înseamnă că micuţul ar trebui să ia prea multe antibiotice, iar asta ar putea duce la apariţia bacteriilor rezistente la medicamente.
În plus, otitele repetate pot duce la afectarea gravă a auzului. Iar cercetările în acest domeniu arată chiar că acestea ar putea creşte riscul astmului cu 57%.
De aceea, în cazul în care otitele se repetă prea des, medicii recomandă alte tipuri de tratamente. Spre exemplu, pentru ventilarea urechii medii şi eliminarea secreţiilor, se plasează în membrana timpanului un sistem de drenaj, numit aerator transtimpanic.
„Otitele la copii apar de cele mai multe ori din cauza vegetaţiilor adenoide cunoscute în popor ca polipi. De aceea, principalul tratament al otitelor la copii constă în ablaţia chirurgicală a vegetaţiilor. O altă cauză a otitelor la copii este obstrucţia nazală determinată de secreţii nazale abundente. În acest caz este recomandată o toaletă riguroasă a nasului, medicamente care desfundă nasul şi antiinflamatorii. Numai în cazul în care apare febra este recomandată utilizarea de antibiotice, dar aceasta numai după consultarea unui specialist otorinolaringolog“, recomandă medicul specialist ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Clinic Colţea.
Atenţie la biberoane!
Tetinele biberonului ar putea constitui una dintre cauzele apariţiei infecţiilor la nivelul urechii, arată un studiu finlandez. Explicaţia oferită de specialişti este că, atunci când sug tetina biberonului, canalul de comunicare dintre urechea medie şi nas ar avea de suferit.
Infecţia urechii, şi la adulţi
La adulţi nu apar decât rareori infecţiile urechii medii. În schimb, adulţii care merg frecvent la piscină pot suferi de otită externă, care se manifestă prin: conduct auditiv roşu şi inflamat, dureri de urechi, secreţii purulente şi senzaţia de mâncărime. Se tratează prin administrarea de picături cu antibiotic în ureche.
Citeşte şi:
De ce este importantă îngrijirea perineului
Subiect mai puţin „dezbătut” la noi, îngrijirea perineului este necesară atât pentru prevenirea unor probleme precum incontinenţa urinară, cât şi pentru o viaţă sexuală mai bună. Să lăsăm deoparte prejudecăţile şi să vorbim despre perineu!
Tot ce trebuie să ştii despre asigurarea privată de sănătate
Teoretic, dacă suntem angajaţi, beneficiem de servicii medicale gratuite pe baza asigurării de stat. Practic, plătim în plus pentru orice vizită la medic. Asigurările private de sănătate ne scutesc de multe astfel de neplăceri şi ne oferă acces la servicii medicale atât în ţară, cât şi în străinătate.
5 categorii de persoane de la care poţi lua răceala sau gripa
Într-un sezon circulă peste o sută de virusuri care pot provoca banala răceală şi doar câteva virusuri gripale, dar care sunt mult mai periculoase. Problema este că o singură persoană bolnavă poate îmbolnăvi alte 150 cu un simplu strănut. Dar particulele virale se eliberează şi prin tuse, râs şi chiar numai prin vorbire.