Bombă cu ceas. Mărirea lefurilor aleșilor locali va produce efecte în lanț

0
Publicat:

Noua mărire a lefurilor aleșilor locali care implementează proiecte europene, cu până la 50%, va duce creșteri de salarii în lanț în administrația publică, în rândul funcționarilor, dar și al consilierilor locali și județeni.

O parte a aleșilor locali ar urma să aibă leafa mărită cu 50% FOTO Shutterstock
O parte a aleșilor locali ar urma să aibă leafa mărită cu 50% FOTO Shutterstock

Guvernul a aprobat o nouă ordonanță prin care are loc mărirea cu până la 50% a lefurilor primarilor, viceprimarilor, președinților de CJ și a vicepreședinților, dacă instituțiilor lor implementează proiecte cu finanțare externă, inclusiv parte din PNRR. Însă această mărire va fi în lanț, pentru că permite și mărirea lefurilor funcționarilor publici, dar și a consilierilor locali.

În momentul de față, indemnizația de primar pleacă de la un brut de 20.800 de lei, cât are edilul general al Capitalei, Nicușor Dan. O instituție ca a lui are numeroase proiecte, depășind fără probleme numărul de trei, adică numărul de la care e acordat sporul de 50%. Așadar, indemnizația lui Nicușor Dan va crește la 31.200 de lei brut. Salariile din primărie vor putea ajunge la un maxim de sumă cât va avea viceprimarul, adică 28.080 de lei, potrivit reglementărilor legale.

Și funcționarii vor putea ajunge la această sumă, fără probleme, pentru că deși salariul de bază e mai mic față de al unui demnitar public ales, un funcționar din primărie cu o poziție de conducere sau execuție mai are și spor de 15% de condiții vătămătoare, plus eventual spor de doctorat. Cei care sunt zona de control financiar au și un alt spor de 10%.

Și lefurile președinților de CJ și a primarilor de municipii vor ajunge la 28.080 de lei, în timp ce cele ale vicepreședinților de CJ și ale viceprimarilor ar ajunge la 24.960 de lei. Practic, această categorii de demnitari publici aleși ar ajunge la exact aceeași leafă cu a șefului statului.

La polul opus al salarizării demnitarilor publici aleși, va fi viceprimarul de comună cu mai puțin de 3000 de aleși, care poate sări de o leafă de 6.240 de lei la 9.360 de lei. Tot până la acest nivel poate să ajungă și salariul celor din primărie care muncesc pe PNRR.

Iar PNRR-ul, prin numeroasele sale programe și fonduri prevăzute în plan, ajunge să fie implementat majoritatea unităților administrativ-teritoriale (UAT-ul), fiind construit ca să ajute fiecare UAT din România.

Ministerul Dezvoltării este una din instituțiile centrale care conclucrează cu UAT-urile. Doar prin Fondul Local sunt acceptate până acum 4.387 de cereri de finanțare de la UAT-uri. De la Fondul Valul renovării sunt vreo 1.241 de cereri aprobate. La ultimul apel, ca exemplu, găsim Primăria Sector 3 care 6 proiecte aprobate doar în Fondul „Valul renovării”. Râmnicu Vâlcea are, de asemenea, 6 finanțări. Un municipiu ca Piteștiul are trei cereri de finanțare aprobate pe „Valul renovării”.

Încă o mărire, de 10%, judecată de CCR

În momentul de față Curtea Constituțională nu s-a pronunțat pe tema măririi lefurilor aleșilor locali cu aproximativ 10%, adică a primarilor, viceprimarilor, șefilor de CJ și vicepreședinților de CJ. Mai precis, pe actualizarea salariului minim, de la 2.080 la 2.300 de lei, la care să se raporteze modul de calcul. CCR a amânat marți pentru sfârșitul lunii februarie judecarea sesizării depuse de opoziție. În condițiile în care proiectul de lege de CCR, atunci nu va avea loc doar creșterea lefurilor aleșilor locali, ci va duce și la permiterea unei măriri și a funcționarilor publici.

De asemenea, indiferent de decizia CCR, va avea loc și mărirea indemnizațiilor consiliilor județeni și locali, dat fiind că indemnizația lor este 10% din salariul președintelui de CJ și a primarului. În România sunt 1.338 de consilieri județeni și 40.022 de consilieri locali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite