Boloş: Suntem pe locul al doilea în UE în ceea ce privește cheltuielile cu aparatul bugetar

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spune că România e pe al doilea loc în UE în ceea ce privește supradimensionarea aparatului bugetar și că ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului este de aproximativ 35%.

Marcel Boloș, ministrul Finnațelor FOTO Eduard Enea
Marcel Boloș, ministrul Finnațelor FOTO Eduard Enea

Ministrul Finanţelor susține că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv. „Nu va creşte. (..) Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a declarat Boloş la Prima News.

Ministrul a vorbit și despre supradimensionarea aparatului bugetar, dar și despre modul cum au crescut lefurile acestora. „Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări, să nu fiu criticat, dar asta spune multe despre cheltuieile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuielli anual. Mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa socială, sau cele 110 miliarde la pensii”, a arătat demnitarul.

Una din instituțiile care ar urma să fie reformate este ANAF-ul. „ANAF-ul se va reorganiza, acest plan în curând va fi aprobat la propunerea Ministerului de Finanţe în Guvernul României şi vom intra pe o traiectorie normală”, a arătat ministrul Finanţelor. 

Marcel Boloş a mai spus că, „pe lângă această capacitate instituţională slăbită, mai sunt probleme cu digitalizarea care nu sunt o noutate”. „Deşi avem bani alocaţi de la Comisia Europeană pentru ca digitalizarea şi tot ce înseamnă sistemele informatice ale ANAF să fie puse la punct, propriul proces de digitalizare să fie astăzi practic aproape blocat pentru că nu există o înţelegere unitară în Ministerul de Finanţe, afectează capacitatea statului de a încasa propriile impozite şi taxe. Aceasta este situaţia de acum”, a mai afirmat Boloş, la aceeași televiziune.

Problema spitalelor din PNRR

Ministrul a venit cu precizări și despre cazul spitalelor scoase din PNRR, explicând de ce unele au fost scoase. „Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite