Salarii plafonate pentru șefii marilor instituții de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a diminua deficitul bugetar prin reducerea cheltuielilor suportate de stat, Guvernul a emis o nouă variantă privind măsurile fiscal-bugetare prin care propune, din nou, plafonarea salariilor șefilor din marile instituții subordonate direct Parlamentului.

Ciocan de judecător așezat pe mai multe bancnote de 100 și 200 de lei
Statul încearcă din nou să diminueze salariile uriașe din unele instituții subordonate

Conducătorii agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României, respectiv președinții/vicepreședinții/directorii generali/directorii executivi și alte funcții similare pentru conducerea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome al căror sistem de remunerare este altul decât cel reglementat de lege, nu pot depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru”, se arată în proiectul de ordonanță pregătit de Guvern.

Concret, prin această propunere (care poate suferi modificări până la aprobarea sa) se propune ca salariul lunar să nu fie mai mare de 6 ori decât salariul brut al unui ministru, care - potrivit grilei de salarizare a demnitarilor aflată în vigoare - este de 10,5 ori salariul minim brut pe economie, adică 31.500 lei brut lunar.

Altfel spus, salariile șefilor marilor companii de stat nu vor putea fi mai mari de 189.000 de lei.

Însă de această „facilitate” vor beneficia doar companiile sau instituțiile direct subordonate Parlamentului, care reușesc să se finanțeze singure și își acoperă integral cheltuielile, reușind să aducă și profit.

Celelalte, care sunt pe pierdere, vor trebui să respecte un prag maxim de numai 3 salarii medii pe ramură.

Leafa maximă a celor din conducerea unei companii de stat va fi calculată ca 3 salarii medii brute din domeniul de activitate, dar se poate ajunge la maximum șase salarii numai dacă respectiva companie este la zi cu plata datoriilor și are profit”, potrivit știrileprotv.

Pentru unii rămân bani mulţi chiar şi așa. De exemplu, în sectorul de producere de electricitate, în care statul este acționar, salariul ar putea ajunge la 68.000 de lei brut, adică aproape 40.000 lei net, ceea ce înseamnă că nu vor fi afectați de plafonul maxim impus prin proiect.

În plus, la Hidroelectrica, cea mai profitabilă și valoroasă companie controlată de stat, președintele directoratului are o indemnizație fixă lunară de aproape 35.000 de lei, conform contractului de mandat.

Pe de altă parte, la CFR Marfă, aflată în top trei companii de stat la nivel de datorii istorice, de peste 2 miliarde de lei la Fisc, conducerea are un venit de 15.000 de lei pe lună, potrivit declarațiilor de avere.

Guvernul pregătește schimbări și în cazul instituțiilor autonome, coordonate de Parlament. Pentru șefii lor, plafonul este pus la șase indemnizații de ministru, adică la peste 76.000 de lei lunar sau 15.000 de euro.

Măsura însă i-ar afecta doar pe cei mai bine plătiți din instituții care se finanțează singure, ca ASF, ANCOM, ANRE și chiar BNR. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite