Uniunea Europeană, mumă sau ciumă pentru România? Economist: „Ciocoimea bugetară” e de vină
0Economistul Radu Nechita explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce Comisia Europeană e în postura de a cere României o serie de măsuri, unele dure, dar și unde exagerează Bruxelles-ul. În opinia sa, vina pentru actuala situație economică a țării aparține exclusiv ultimelor guverne care au condus România.
Deficitul imens al României și problemele cu finanțarea și îndatorarea țării provoacă dezbateri, mai ales după ce negocierile cu Bruxelles-ul nu au dus, cel puțin deocamdată, la un consens privind reformele necesare.
Mai mult, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-a plâns că oficialii Comisiei Europene cer câteva măsuri care ar duce până la intrarea României în incapacitate de plată. Iar Boloș a enumerat aici reformei salarizării unice, legea pensiilor și reducerea deficitului bugetar, care făcute în același timp ar pune în primejdie economia țării. Totodată, introducerea impozitării progresive și reducerea cotelor de TVA de la trei la una ar duce la scumpiri în lanț, iar prețurile alimentelor ar crește imediat cu cel puțin 10%, susținea același ministru.
„Ciocoimea bugetară” ne-a adus aici
„Adevărul” a stat de vorbă cu economistul Radu Nechita, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, despre riscurile pe care le-ar comporta aceste măsuri pentru economia României.
Profesorul clujean consideră că România a ajuns să aibă acest deficit din cauza deciziilor proaste luate de ultimele guverne.
„Noi am ajuns în această situație, cu deficitele pe care le avem, după o succesiune de erori de politică economică. În perioadele de creștere economică, nu faci deficit bugetar, ci reduci datoria publică. În perioadele de creștere economică, faci excedent bugetar mai degrabă decât deficit bugetar. Ce au făcut guvernele din România? Toate, indiferent de culoarea politică, au făcut deficit după deficit. Ce înseamnă asta? Înseamnă că toate guvernele au cheltuit mai mulți bani decât colectau la buget”, punctează Nechita.
De ce ni se cer măsuri dure
Comisia Europeană pare să își fi pierdut răbdarea și cere ferm măsuri dure, care însă vor afecta populația, spune profesorul, care subliniază însă că nu Bruxelles-ul este vinovat pentru situația delicată în care se află economia României.
„Ei vin și ne pun anumite condiții, ei ne spun așa: «Noi nu vrem să dăm bani degeaba, să aruncăm niște bani într-un sac fără fund. Noi vrem că aceste resurse pe care vi le punem la dispoziție să aibă un impact, să permită ridicarea voastră din mocirla în care vă complaceți deja de atâta timp, să generăm creștere economică»”, adaugă el.
O cerință exagerată
Există însă și o măsură exagerată care ar fi cerută de la Bruxelles, spune Radu Nechita.
„Pe această logică existentă a Bruxelles-ului se mai pot grefa anumite probleme care nu au nimic de-a face cu interesul nostru, ci cu interesul lor. Și anume, faptul că noi avem un sistem fiscal care, cel puțin pe hârtie, pare foarte competitiv. Avem cotă unică, avem un sistem de impozitare cu impozite cel puțin la nivel de procente și modul în care se calculează, la un nivel redus. Și pe ei chestia asta-i scoate din minți. Pentru că ei au impozitare progresivă, ei au un sistem fiscal mult mai complicat decât al nostru și decât să și-l schimbe și să și-l facă rezonabil, vor să-l schimbăm pe al nostru, deși e mai bun decât al lor. Totul din motive politice”, susține Nechita.
Aici există și un paradox, explicat de profesorul clujean. Pe de o parte, aceste măsuri fiscale și disciplina ne-ar ajuta, însă schimbarea sistemului fiscal ar provoca multe nemulțumiri în rândul investitorilor. De altfel, creșterea taxelor ar fi o măsură toxică.
„Pachetul ăsta, condiționările pe care mi le pun ei, o parte sunt de bun simț, o parte sunt într-adevăr rezolvabile. Însă ideea de a mări impozitele, ratele de impozitare, este toxică. Noi trebuie să reducem cheltuielile publice, mai ales cele care nu sunt necesare, cele care sunt inutile. Unele dintre ele sunt de-a drept un nocive”, adăugă Nechita.
Comisia Europeană a mai cerut ferm o lege a salarizării și una pensiilor actualizată în funcție de nevoile României. Aici, autoritățile române nu au nicio scuză, spune Radu Nechita.
„Deci, statul român este un monstru, un parazit al economiei care absoarbe toate resursele pentru a se hrăni pe sine. Avem mult mai mulți angajați în sectorul public decât alte țări din Europa Centrală și de Est. Bineînțeles, nu poți aplica legea salarizării unice când ai cu vreo 500.000 de angajați mai mulți la stat decât ar fi normal. Dar asta nu-i vina UE că-ți cere legea salarizării unice. Și uitați-vă în sistemul de pensii. Există un procent restrâns de pensii foarte, foarte mari, care sunt ale acestei aristocrații, ale acestei ciocoimi bugetare, care reușește să extragă niște resurse absolut colosale de pe bugetul de stat și în ultimă instanță sufocă sectorul privat care generează bogăția țării. De la această ciocoime ni se trage totul”, arată profesorul.
Toate dezechilibrele economice au fost cauzate de politicieni, de cei care au guvernat România, indiferent de culoarea politică, de toți cei care au tolerat un sistem nociv, e concluzia lui Nechita.
„Putem reproșa Comisiei Europene poate că ne cere un sistem progresiv care ne-ar da peste cap, dar nu și pentru dezmățul și bătaia de joc la adresa banului public pe care o face această ciocoime, această juntă care se pretinde stat. Dacă ei și-ar fi făcut treaba, ar fi furat mai puțin și ar fi luat măsurile economice care se cuveneau, nu ajungeam în situația să mergem iar cu pălăria la Bruxelles”, încheie Radu Nechita.