Boc, după întâlnirea cu Ciucă: Există riscul potenţial ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri / Reacţia premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc la Guvern cu Constantin Toma FOTO gov.ro

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat, luni, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii, că există riscul potenţial ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri, iar victime colaterale vor fi administraţiile locale, care vor pierde bani. Premierul a subliniat că Guvernul va da sprijinul necesar autorităţilor locale pentru implementarea reformelor.

„Există riscul potenţial, există riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă nu se fac reformele de către miniştri. Victime colaterale vor fi administraţiile locale, noi vom pierde banii, în concret şi atunci am rugat prim-ministrul şi miniştrii de resort să rămână conectaţi la ceea ce are nevoie România”, a spus primarul din Cluj-Napoca. 

Boc a precizat că aceste reforme nu sunt făcute din afara României, sunt făcute de România, pentru români şi care vor face această ţară mult mai funcţională, cu beneficii pentru fiecare cetăţean, inclusiv în buzunar, în privinţa banilor. Dacă aceste reforme nu se fac, există riscul blocării fondurilor pe PNRR şi cu acele consecinţe”, a mai menţionat el.

În privinţa descentralizării, Emil Boc a afirmat că a discutat cu premierul despre concretizarea celor şapte domenii de reformă, pe tineret- sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură, unde, din 2017 întreg procesul s-a blocat. Aici e nevoie de intervenţie din partea miniştrilor, astfel încât descentralizarea să aibă efectiv loc”, a arătat Boc, dând ca exemplu taberele şcolare, unde infrastructura se degradează iar acestea ar trebui transferate la administraţiile locale. 

De asemenea, el a precizat că în domeniul sănătăţii, educaţiei, există direcţii judeţene, care trebuie să preia atribuţiile de la nivel central. „Să nu mai venim cu dosărelul, în fiecare săptămână, la Bucureşti ci să discutăm la nivel local, iar ministerul să îşi păstreze dreptul de a controla”, a mai spus Emil Boc. 

Poziţia premierului

Şeful Executivului a punctat măsurile luate de Guvern în contextul crizei energetice, în scopul protejării populaţiei, a sectoarelor economice şi a instituţiilor publice precum şcoli, spitale, instituţii de cultură, de efectele creşterii preţurilor la energie, potrivit unui comunicat de presă. 

Colaborarea pentru operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost între temele abordate în cadrul discuţiilor. Reprezentanţii autorităţilor locale şi-au exprimat disponibilitatea de a fi cooptaţi în consultări legate de implementarea PNRR, astfel încât finanţările să fie cât mai adaptate la nevoile comunităţilor. 

Participanţii la întâlnire au menţionat că este nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanţării proiectelor derulate de comunităţile locale, precum şi de punerea la dispoziţie a unor rezumate pregătite pentru fiecare componentă în parte, în care să fie cuprinse şi exemplificate activităţile eligibile, mecanismul pentru alocarea investiţiilor, documentaţia necesară care să însoţească cererile de finanţare, mecanismul de evaluare şi de acceptare a finanţării proiectelor.  De asemenea, a fost subliniată importanţa alocării echitabile a finanţărilor între cele patru tipuri de unităţi administrativ-teritoriale: municipii reşedinţă de judeţ, municipii, oraşe şi comune, cât şi între regiuni şi între judeţele dintr-o regiune.

„România are nevoie de modernizare şi dezvoltare echilibrate, astfel încât de investiţiile disponibile prin PNRR, dar şi prin celelalte fonduri europene şi naţionale, să beneficieze în mod echitabil şi integrat toate comunităţile şi toţi cetăţenii. Consultările noastre permanente au rostul să cunoaştem cât mai bine de ce au nevoie oamenii şi să găsim soluţii cât mai aproape de aşteptările lor şi ale comunităţilor locale”, a afirmat prim-ministrul.

Prim-ministrul a menţionat constituirea Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a accelera reformele şi a continua eforturile pentru asigurarea unei bune implementări a acestui amplu program. 

„România se înscrie pe o traiectorie de dezvoltare, iar rolul nostru este să ne asigurăm că această cale este ireversibilă. Operaţionalizarea PNRR este corelată viziunii integrate ce are în vedere lansarea negocierilor de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a subliniat şeful Executivului.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai organizaţiilor administraţiei locale au menţionat importanţa  Codului Finanţelor Publice Locale, pentru asigurarea predictibilităţii privind asigurarea surselor de finanţare.

Discuţiile au avut în vedere aspectele legate de finanţarea activităţii de asistenţă socială şi protecţia copilului, a mecanismului de decontare a transportului elevilor, a activităţii de tineret şi a centrelor militare. 

În ceea ce priveşte dezvoltarea investiţiilor locale, au fost abordate aspecte legate de completarea legii exproprierilor, modificări solicitate de reprezentanţii administraţiei publice locale îndeosebi pentru proiectele privind sistemele de management integrat al deşeurilor.  De asemenea, un alt subiect semnalat de reprezentanţii autorităţilor locale s-a referit la Codul silvic, mai exact la soluţiile care să răspundă dificultăţilor întâmpinate în cazul scoaterii definitive din fondul forestier unor terenuri necesare realizării unor obiective de interes local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite