Băsescu răspunde la acuzaţiile premierului: „Nu am fost nici ofiţer de contrainformaţii, nici ofiţer de Securitate acoperit, nici ofiţer SIE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu s-a implicat în campania electorală FOTO: Reuters
Preşedintele Traian Băsescu s-a implicat în campania electorală FOTO: Reuters

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, miercuri seară, în cadrul declaraţiei de presă susţinute la Palatul Cotroceni, la acuzaţiile pe care i le adusese premierul Victor Ponta, potrivit cărora ar fi fost ofiţer de contrainformaţii.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Nu am vrut să-i stric lui Oprescu aprinderea luminilor de iarnă şi de asta am zis să întârziem.

Încep cu un drept la replică. Zilele trecute, domnul Victor Ponta era frământat de faptul că aş fi putut face poliţie politică sau, mai grav, că aş fi fost ofiţer de contrainformaţii.  În ceea ce priveşte poliţia politică, vă prezint avizul 521 din 27 septembrie 2004, când eram în opoziţie, eliberat de CNSAS.

Am avut şi un proces cu Mugur Ciuvică, pe care l-a pierdut, pe asemenea afirmaţii. Nici acum nu mi-a plătit jumătatea de milion ca daune morale.

Mai grav mi se pare că un prim-ministru spune că am fost ofiţer de contrainformaţii. Este o afirmaţie gravă.

Vă declar public şi fără nicio reţinere şi pe proprie răspundere că nu am fost nici ofiţer de contrainformaţii, nici ofiţer de Securitate acoperit, nici ofiţer SIE acoperit, nu am avut nici o astfel de calitate. Dacă aş fi avut-o, să ştiţi că nu m-ar fi impiedicat să-mi exercit funcţia de preşedinte, dar ar fi trebuit să o fac publică dintr-un motiv simplu: era o obligaţie morală, şi un om care a trecut prin calitatea de ofiţer într-un astfel de serviciu, fie dinainte de revoluţie, fie după, poate rămâne un om cu dublă comandă.

Al doilea drept la replică: vreau să vedeţi cutia de mesaje a USL pentru data de 4 decembrie. În patru pagini sunt menţionat de 25 de ori. 

Cel de ieri mă mentionează de 19 ori, dar e unul foarte interesant, care arată ce a fost această campanie şi cât de mincinos e Victor Viorel Ponta, altfel doctor, doctorul Ponta, cu coabitarea. Pagina 2 - Să venim la vot cât mai mulţi pentru înfrangerea lui Traian Băsescu.

Când e cinstit Viorel Victor Ponta, când vorbeşte de coabitare sau când face ţintă de coabitare din preşedinte, care nu e în campanie?

Dar trebuie să mă apăr, nu pot să nu reacţionez. Un alt mesaj, ridicol deja: Pentru ca Traian Băsescu să nu mai conteze în viaţă. Acest tip de mesaj arată obsesia pe care o au oamenii aceştia, dar aş vrea ca Victor Ponta să ştie că am contat mult în viaţa lui ca să fie prim-ministru, dar nu ştiu cât o să mai contez şi până când

Cu Crin Antonescu nu am nicio surpriză, dar cu Victor Viorel Ponta, care vrea să pară un doctor, deci un om instruit, cu masterate, cutia de mesaje în care atacă în continuu preşedintele îl descalifică.

Despre alegeri

În ceea ce priveşte alegerile, actualul Guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor.

Mai sunt trei zile până la alegeri şi creează condiţii de fraudare prin neanunţarea numărului de alegători.

Îi atenţionez să nu uite, cum au uitat la referendum, de cei 500.000 de alegători cu domiciliul în străinătate.

Atenţionez Guvernul că ia românilor dreptul de vot. Nu este posibil să îngădui votul militarilor, dar să nu dai drept de vot celor care au şederi statuate legal pe teritoriul altor state de mai mult de şase luni; este un gest de fraudare a votului.

Ştiu că ei se feresc de cei care lucrează afară, pentru că nu-i păcăleşte nici trustul Antenelor, nici Guşă, nici Ghiţă, dar sunt drepturi constituţionale care trebuiesc respectate.

Atenţionez Guvernul că are obligaţia să clarifice dreptul de vot al celor care au şedere mai mult de şase luni în străinătate. Trebuie să facă cunoscut numărul celor care participă la alegeri.

Despre relaţia cu Uniunea Europeană

În ceea ce priveşte relaţia cu UE, constat că se deteriorează continuu, iar în cursul lui noiembrie, Guvernul a primit o avalanşă de scrisori care nu-i aducea cele mai bune veşti.

Vreau să clarificăm puţin lucrurile. În scrisoare se constată progrese şi era timpul din aprilie să fi făcut şi guvernul Ponta ceva progrese.

Scrisoare începe în ton pozitiv. Apoi vin realităţile. Guvernul Ponta, de dragul de a putea face sceneta cu ziaristul de la Cluj, a acceptat anulări de finanţări cu 25%. Asta înseamnă că toţi cei care au început finanţări pe POSDRU trebuie să returneze 25% din ce au primit.

Guvernul a acceptat corecţii de 25% pe banii pe care i-a dat deja.

Eu cred că Guvernul a fost incompetent în negociere.

În aceeaşi scrisoare, la care a făcut referire sceneta ziaristului de la Cluj cu Victor Ponta, se mai spune că toate facturile trebuie refăcute cu această reducere de 25% până la data de 15 decembrie.

Avem o problemă pe care o vor suporta beneficiarii şi că dl Ponta a preferat ca înainte de 9 decembrie să nu le spună acest adevăr. Putea să negocieze o corecţie mai mică.

În probleme europene, trebuie remarcată scrisoarea CE din 5 noiembrie privind ANRE, în care Guvernul este atenţionat că procesul de desemnare a membrilor în consiliul de reglementare este inacceptabil. S-a făcut o selecţie fără o suficientă informare publică, pentru ca oameni de valoare să poată candida.

Constat că Guvernul României a dormit în campanie, pentru că la consiliul JAI de mâine, care analizează starea spaţiului Schengen, nu numai că nu se reia problema datei de acces a României, dar suntem incluşi într-un raport care vizează funcţionarea spaţiului, şi doar nu ni se stabileşte un nou proces de monitorizare.

Eu cred că doctorul Victor Viorel Ponta trebuie să ia foarte în serios acest proiect şi să dea mandat reprezentatului Guvernului să se bată pentru stabilirea unei date. România, nefiind membră Schengen, nu este obligată să accepte astfel de remarci prin care suntem trataţi ca statele din spaţiul Schengen care au probleme.

Guvernul a dormit în ghete dacă în proiect avem lucruri care ne dau înapoi. Guvernul să gestioneze mâine în consiliul JAI cu responsabilitate.

Despre desemnarea prim-ministrului

Nu o voi aborda în profunzime. Am înţeles că Victor Viorel Ponta ştie lista scurtă pe care o am. Nimic nou sub soare, ca un premier să ştie ce ştie preşedintele.

Unii se află Tăriceanu a spus: nu s-ar dezonora să preia aceasta funcţie. Dar cine vrea, frate, să te onoreze? Dragă dle Rus, vă spun şi dumneavoastră, şi lui Tăriceanu că nu sunteţi pe lista mea scurtă.

Ce-ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase? Sau domnul Voiculescu?

Desemnarea premierului va fi rezultatul consultărilor cu partidele. Până atunci nu fac niciun scenariu.

Mi-e uşor să spun cine nu va fi desemnat. Dar cine va fi desemnat nu pot spune încă.

Niciun premier nu are majoritatea până n-o probează în Parlament.

Majorităţile nu se declară, ele se constată în Parlament.

N-am primit nicio solicitare de discuţie, niciun act. Deci, zero acţiune din partea ministrului Justiţiei.

Este un lucru elementar, şi de aici pui tot procesul sub semnul întrebării, să anunţi cifra de control a acestor alegeri.

Nu vi se pare firesc să fie anunţată această cifră? Din capul locului se creează suspiciuni.

Nu spun că Dragnea o să-şi reactiveze maşina de furt. Suspiciunea asupra unui proces electoral corect este mare!

În Constituţie, se face referire doar la partide. Dacă vă uitaţi, definitţia pentru partide şi alianţe e diferită. Dacă USL, care spune că ia peste 50%, nu mai am dreptul să consult celelalte partide, pentru că e o prevedere expresă în Constituţie.

Când un partid obţine 51% din voturi, numai cu el se fac consultările. Dacă spun OK, tratez o alianţă ca pe un partid, atunci nu am dreptul să chem la consultări celelalte partide.

(Despre Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea, ambii cu dosare penale:) Legal vorbind, nu am dreptul să nu semnez decretul dacă e vot al Parlamentului.

Campania lui Cezar Preda sigur o încurc.

(Întrebat dacă îl va da în judecată pe Ponta): O să-i fac altceva...

În mod normal, şi eu, şi ei trebuie să respectam Constituţia. Deci, voi chema partidele.

Dacă nu o vor face, înseamnă că nu vor să participe la consultări. Nu-mi pot permite să încalc procedura când vine vorba de formarea unui nou cabinet. Trebuie să înţeleagă: nu am cum sa fiu drăguţ cu ei. Va trebui să aibă încredere unii în alţii. Vor să fie toţi ca să se supravegheze unul pe altul.

Mihai Tănăsescu ar corespunde oricând pentru postul de premier. Pentru mine, el e un om extraordinar de bun, pentru a face faţă unei situaţii de criză.

Nici prin cap nu mi-ar trece să-l desemnez.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite