Băsescu: Putin se coboară la nivel de propagandist; scutul antirachetă descurajează agresivitatea posibilă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, că declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin legată de faptul că România şi Polonia ar putea ajunge în raza de acţiune a rachetelor ruseşti din cauza scutului antirachetă îl coboară la nivel de simplu propagandist întrucât afirmaţia este destinată populaţiei, nu decidenţilor politici de la Bucureşti.

Băsescu critică lipsa de reacţie a lui Klaus Iohannis, Dacian Cioloş şi Lazăr Comănescu în urma avertismentelor liderullui de la Kremlin.

Într-o postare pe Facebook intitulată ”De ce Vladimir?”, Traian Băsescu a apreciat că avertismentul lui Vladimir Putin ”îl coboară la nivelul de simplu propagandist”.

Băsescu susţine că declaraţia lui Putin de la Atena este adresată populaţiei, nu politicienilor avizaţi în chestiuni de politică externă.

”Categoric este un mesaj pentru populaţie şi nu pentru oamenii politici avizaţi. Oamenii politici avizaţi ştiu foarte bine că obiective industriale strategice, aglomerări urbane sau obiective militare din România au devenit ţinte pentru armata Federaţiei Ruse imediat după intrarea ţării în NATO”, a afirmat Băsescu.

Acesta a spus că scutul antirachetă descurajează eventuale agresiuni ale Rusiei împotriva ţării noastre. ”Faptul că pe teritoriul României şi Poloniei se dezvoltă un sistem defensiv de apărare antirachetă pentru cele două ţări şi pentru spaţiul european nu este decât o reacţie de răspuns, o reacţie de apărare, o reacţie de descurajare a agresivităţii posibile a Federaţiei Ruse. Oare de ce o fi ţinut Vladimir Putin să coboare la nivelul unui propagandist care are ca obiectiv dezinformarea românilor?”

Totodată, Băsescu se arată nedumerit de lipsa de reacţie a oficialităţilor române faţă de afirmaţiile lui Putin. ”Domnule Preşedinte Iohannis, Domnule Prim Ministru Cioloş, Domnule Ministru Comănescu, chiar nici o reacţie la ameninţările mincinoase ale lui Vladimir Putin?”, întreabă fostul şef al statului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat vineri, din nou, România şi Polonia, suţinând că cele două state din Europa de Est ar putea să ajungă în raza de acţiune a rachetelor ruseşti doar pentru că deţin elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră un risc pentru securitatea naţională, scrie Reuters.

De asemenea, liderul rus a precizat că Kremlinul a atras atenţia în mod repetat că va lua măsuri represive împotriva statelor care adăpostesc scutul antirachetă american, însă Washington-ul şi aliaţii săi au ales să ignore toate avertismentele.

Declaraţiile vin într-un moment în care NATO demostrează că extinderea sa în estul Europei este o realitate, după ce scutul antirachetă de la Deveselu a fost operaţionalizat, iar statul Muntenegru a fost invitat să se alăture blocului militar occidental, în ciuda opoziţiei ruşilor.

În timp ce scutul antirachetă din România a fost dat în operaţionalizat, militarii fac ultimele pregătiri pentru operaţionalizarea celui din Polonia.

”Dacă ieri, în acele zone din România oamenii nu aveau nicio idee cum este să fie consideraţi o ţintă, acum vor fi forţaţi să ia mai multe măsuri pentru a-şi asigura securitatea. Ăsta va fi cazul şi cu Polonia”, a ameninţat Putin în cadrul unei conferinţe de presă comună cu premierul grec Alexis Tsipras.

Preşedintele rus nu a detaliat cu privire la acţiunile represive pe care ar putea să le ia Moscova împotriva celor două state. Însă, Putin a atras atenţia că el nu va face primii paşi în acest conflict , ci doar va răspunde la ameninţările Washington-ului.

”Nu vom iniţia nicio acţiune până ce nu vedem rachete lansate în regiunile învecinate”.

De asemenea, liderul de la Kremlin a sugerat că argumentul construirii scutului antirachetă american, adică cel referitor la ameninţarea reprezentată de Iran, este unul absurd, întrucât s-a semnat un acord nuclear cu Teheranul.

”Rachetele pot să ajungă cu uşurinţă în oraşele ruseşti. Cum ar putea ca aşa ceva să nu creeze o ameninţare pentru noi”, a precizat Vladimir Putin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite