Băsescu îl reclamă şi el pe Ponta la CCR pentru că nu contrasemnează decretele de decorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la refuzul premierului Victor Ponta de a semna decretele pentru oferirea unor decoraţii.

În sesizarea sa, preşedintele susţine că premierul Victor Ponta nu a semnat unele decrete pentru decorarea mai multor personalităţi culturale, printre care Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş.

„La data de 25 aprilie 2014, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, sub nr. CA 492/25.04.2014, Preşedintele României a transmis Prim-ministrului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Institutului Cultural Român, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României.Astfel, Prim-ministrul a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii, respectiv: 1. Ordinul Naţional «Steaua României» - în grad de Cavaler domnului Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român; 2. Ordinul Naţional «Serviciul Credincios» - în grad de Cavaler doamnei Tania Radu şi domnului Mircea Mihăieş, foşti vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român; 3. Ordinul Naţional «Pentru Merit» - în grad de Cavaler domnului Dan Croitoru, fost secretar general al Institutului Cultural Român“, se arată în sesizarea preşedintelui.

Conferirea unor decoraţii se face la iniţiativa preşedintelui, prin decret, publicarea acestuia în Monitorul Oficial fiind însă condiţionată de contrasemnarea documentului de către premier. Constituţia nu îi impune însă prim-ministrului un termen în care să se pronunţe.

„Nu cunosc un asemenea precedent.  Dacă nu există consens, practic procesul se blochează. Constituţia impune un consens. Nu avem jurisprudenţă pentru acest caz“, a spus Radu Carp, specialist în drept constituţional, la B1 TV.

La rândul său, premierul Victor Ponta a sesizat CCR în privinţa implicării preşedintelui în campania electorală. Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat Constituţia implicându-se în campania electorală pentru alegerile europarlamentare în favoarea unui partid. Ca urmare, Victor Ponta a cerut magistraţilor CCR, la primul punct, „să analizeze posibilitatea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi Preşedintele României“.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, după ieşirea preşedintelui de la Cotroceni, că Traian Băsescu riscă să fie suspendat din nou dacă Curtea Cosntituţională (CCR) decide că a încălcat Constituţia, în urma sesizării Guvernului.

Citeşte şi:

Ponta: Nu există o altă sancţiune decât suspendarea dacă Băsescu a încălcat Constituţia


Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, după ieşirea preşedintelui de la Cotroceni, că Traian Băsescu riscă să fie suspendat din nou dacă Curtea Cosntituţională (CCR) decide că a încălcat Constituţia, în urma sesizării Guvernului.

Ponta îl atacă pe Băsescu la CCR cu sofisme

Premierul Ponta a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că preşedintele Băsescu a generat un conflict juridic de natură constituţională prin susţinerea publică a unui partid. Din argumentaţia premierului nu rezultă însă care e conflictul, iar deciziile anterioare ale CCR îi dau deja dreptate preşedintelui.

Ponta: Guvernul va sesiza CCR cu privire la implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Palatul Victoria, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională cu privire la implicarea Preşedinţiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru cele parlamentare.

Războinicii păcii: Băsescu şi Ponta

Deşi garantează amândoi că în România va fi pace, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta nu pierd nici o ocazie ca să se arate îngrijoraţi de războiul ce stă să izbucnească în imediata noastră vecinătate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite