Băsescu: Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici gazele de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu va avea prima intervenţie după ce privatizarea CFR Marfă a picat FOTO Mediafax
Traian Băsescu va avea prima intervenţie după ce privatizarea CFR Marfă a picat FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în emisiunea „Evenimentul zilei“, difuzată la B1TV, despre protestele de la Vaslui. Şeful statului crede că o posibilă exploatare a gazelor de şist de către România ar putea transforma ţara noastră în exportator, ceea ce ar diminua dependenţa de gazul rusesc şi chiar ar putea rupe din piaţa Gazprom.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Am văzut că s-a supărat multă lume că ieşeam la 18.30.

Despre gazele de şist:

Nu mi-am schimbat punctele de vedere faţă de ce susţineam în guvernul Boc faţă de gazele de şist sau Roşia Montană. Nu-mi dau seama cât de puternică va fi falia în societate. Ştiu în mod cert că România are nevoie să-şi relanseze câteva industrii. Una dintre acestea este mineritul cu metale. Avem nevoie să contribuim cu ceva la relansarea economică a României. Sunt câteva ramuri din minerit care au devenit rentabile.

Nu trebuie să mai facem exploatări cu companii de stat, pentru că necesită timp şi investiţii. Acest tip de exploatări trebuie fcăut cu companii privte. Dacă statul român vrea să cumpere tot aurul trebuie să poată să-l cumpere. Nu mai văd statul cumpărând utilaje pentru exploatere modernă. Povestea că facem noi expoloatere este depăşită din toate punctele de vedere.

USL plăteşte factura minciunii. Oamenii ăştia au minţie cu mii de activişti. Pe vremea Guvernelor Boc şi MRU spuneau că gazele de şist şi Roşia Montană sunt crime. Au venit la guvernare şi trebuie să facă nişte politici. Au dus campanii lungi, iar acum este foarte greu să întoarcă propria lor minciună.
Am un raport legat de protestele de la Vaslui. Nu pot constata acţiune ilegală a jandarmilor. Neintervenţia forţelor de ordine este nelegală, când se blochează căi de comunicaţie.

Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici gazele de şist. Sunt cantităţi mult mai mari decât are nevoie România. Deci poate deveni exportator pe piaţa Gazprom.

Sunt 10 companii care au licenţă pentru gaze de şist. Nu ştiu de ce toată lumea este focusată pe compania americană. Lukoil are licenţă de exploatere în Marea Neagră, nu protestează nimeni. Nimic din ce e rusesc nu este atins, tot ce este american...

Vaslui este o zonă cu oameni săraci, care trăiesc din agricultură. E foarte dificili pentru un Guvern care a minţit ani de zile, să vină şi să spună că nu este adevărat.Sunt grupuri finanţate pentru aceste campanii de dezinformare.

România dacă nu-şi găseşte altă resurse de gaze, va importa tot mai mult, vom deveni dependenţi tot mai mult. Rusia nu este mieluţ, e o mare putere, care joacă toate cărţile pentru putere. N-aş vrea să-i văd peste 10 ani pe aceşti domni cum explică de ce România este dependentă. Cu siguranţă aceşti propagandişti nu vor mai fi.

Orice exploatere are costuri şi riscuri. Problema este cât de mult sunt controlate aceste riscuri. Tehnologia a juns ca doar o sondă dintr-o mie este în pericol. Până ajungem ca noi să exploatăm, va fi una la trei mii.Orice exploare înseamnă o şansă.

Dincolo de propaganda care s-a dus ani de zile, prin reprezentanţii clerului şi prin activiştii PSD şi PNL. Am fost deputat de Vaslui 8 ani. E o zonă unde oamenii sunt extrem de legaţi de pământ, iar reacţia populaţiei este extrem de dură.

Ce se întâmplă acum, este o factură pe care o plătim toţi pentru minciuna lui Ponta şi Antonescu în perioada de opoziţie. Povestea cu mortul de la Vaslui este echivalentă cu povestea cu cloşca cu puii vii de la EVZ.

Despre cazul Daniel Barbu:

Nu pot accepta nerepsectarea legii. Nu poţi în fiecare duminică să blochezi bulevardele Capitalei, fără autorizaţie. Dacă aş fi MAI sau Guvern aş încerca să discut cu liderii acestor mişcări.

Blocarea maşinii oricărui cetăţean este împotriva legii,deci minitrul Barbu se încadrează tot aici.Nimic nu justifică violenţa în relaţie cu alt cetăţean.

Despre privatizarea CFR Marfă:

Decontăm la nivel de credibilitate. Este un pachet care duce la lipsa de credibilitate. Cricul la privatizarea Oltchim. Vosganian a spus că s-a făcut doar de ochii FMI. A fost o bătălie politică în precampanie între Ponta şi Diaconescu, în care Ponta a sacrificat 3.000 de angajaţi penbtru a căştiga bătălia politică.

A fost un joc pe muchie pentru a-l decredibiliza pe Diaconescu. Ponta sacrifică orice în scop politic. A ştiut că Diaconescu nu are bani, cum a ştiut că nici Gruia Stoica nu are bani. A vrut să-şi ajute un priten, pe Gruia Stoica, şi a ieşit prost.Am privit cu atenţie la privatizarea CFRR Marfă pentru că însemna compromiterea definitvă a României, dacă iar se modificau condiţiile de privatizare.
Privatizarea nu se poate face nici într-o lună, nici în două luni. Trebuie prezentată compania în toate marile capitale.Va fi o privatizare ca la carte, ce vor face de acum înainte.

Despre Cătălin Predoiu:

Eu nu sunt ostil PDL-ului. L-am auzit pe Predoiu că a pus condiţii preşedintelui, că a bătut cu pumnul în masă.Donnul Predoiu a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA, cu o doamnă care nu avusese dosare în toată viaţa ei, care îi era consilier.  Asta în contextul discuţiilor din PNL, în 2008,  şi înţelegerea cu Hrebenciuc. Când l-am chemat să-l întreb dacă vrea să rămână minsitru în Guvernul Boc, i-am pus o singură condiţie: să-l propună pe Morar la DNA. A fost singura condiţie.

Apoi i-am explicat lui Boc că ar fi bine să avem un minsitur la Justiţie să avem un ministur acre să nu fie de la PDL. M-a deranjat că îmi dădea lecţii domnul Predoiu, când el a venit la mine să-l rog pe Victor Ponta să-l menţină în Guvern, iar Ponta m-a refuzat. Să nu-mi dea mie lecţiii Predoiu. Eu am vorbit cu Ponta, iar Ponta nu a fost de acord.

Despre întâlnirea cu Boc şi Udrea:

Am văzut şi eu poza. Cel care a făcut poza o pozează pe Elena Udrea. Spre ea s-a făcut poza. Eu am rămas foarte puternic legart de Emil Boc, a venit în Bucureşti, pentru că pleacă la Gent la funeraliile lui Martens. S-a întâlnit cu Elena Udrea şi mi-au dat un telefon.

Am discutat politică cu Boc. Constatam că, USL deşi hulea activitatea Guvernului Boc pe asumările de răspundere, USL nu a modificta nici cele patru coduri, nici legea dialogului social, nici legea pensiilor.
Le-au hulit când au fost în Opoziţie , iar acum le ating ca pe sfintele moaşte. Singura lege unde au umblat a fost legea educaţiei, pentru a putea da bani la toată clientela de partid.

Despre absenţa lui Crin Antonescu de la Cotroceni:

Protocolul prezidenţial presupune o anumită conduită. Crin Antonescu a avut un comportanment necuviincios. Nu mai este pe lista de protocol a Cotroceniului. Unii cred că trebuia să-l mai chem o dată. Nicun protocol din lume nu lucrează aşa. Antonescu poate veni la Cotroceni în grupuri organizate, sau după o discuţie prin care să garanteze că nu mai încalcă protocolul.

Despre DNA:

USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate, s-a confirmat în cazul Vosganian. Legea funcţionează implacabil. Domnul Papici a făcut două mandate de trei ani ca şef de secţie, iar Kovesi a vrut să-i dea încă un mandat ca adjunct.Domnul Papici va fi, probabil, şef de serviciu. Procurorii au făcut şi lucruri extraordinare , dar au făcut şi erori, pentur că au avut câteva achitări răsunătoare.Şeful instituţiei trebuie să fie cel care propune oamenii, nu o înţelegere Ponta- Băsescu.

Toate propunerile pe care le-a făcut Niţu pentru Parchetul General nu le-am discutat. Greşeala care s-a făcut şa DNA a fost o lovitură de forţă prin care politicienii au vrut să se impună. Au fost presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta.

Despre unitatea dreptei:

Din discuţia pe care am avut-o ieri, întâi terbuie făcută unitate dreptei, apoi o competiţie solidă pentru europarlamentare şi apoi putem vorbi de un candidat.Eu vreau un alt tip de construcţie politică.
Aş vrea ca din Mişcarea Populară să facem un alt tip de cosntrucţie. Cred că au venit alte vremuri. Eu proeictasem ca Fundaţia să proiecteze un alt tip d epartid pentru alegerile din 2016.Ştiu foarte bine că o fundaţie poate fi făcută cu oameni apolitici, dar un partid trebuie făcut cu politicieni.

Acum trei săptămâni m-a sunat Vasile Blaga, am avut o discuţie cu el. I-am spus că unificarea trebuie făcută înainte de europarlamnetare. Dacă nu se poate, măcar Mişcarea Populară şi Forţa Civică trebuie să facă o fuziune. În săptămâna următoare, PDL şi-a lansat candidatul pentru prezidenţiale.
Cred că fuziunea dintre PMP şi Forţa Civică este o soluţie bună în acest moment. Ambele partide au avantajele lor.PMP încă nu este înregsistrat. E o glumă candidatura lui Mugur Isărescu la preşedinţie. Sunt convins că nu vrea, îl cunosc pe guvernator.

Despre vizita SUA:

V-aş ruga să priviţi într-un mod pozitiv această întâmplare. Este vorba de interes, nu de performanţă diplomatică. Începe investişţia pentru scutul de la Deveselu. A fost dat acordul de principiu ca retragerea trupelor americane din Afganistan să se facă prin România. Vorbim de 50.000 de soldaţi care vor trece prin portul Constanţa, pe care îl vrea Mazăre.

Ministrul Apărării trebuei să fie la Pentagon, pentru că trebuei stabilite datele tehnice. Sunt lucruri care exced mandatul meu.

SUA ne-a trimis tehnologia exploatării gazelor de şist. SUA se ţin de cuvânt. Aş vrea să văd burse bine plătite pentru studenţii români care să meargă în laboratoarele americane.

Despre pactul de coabitare:

Consilierii mi-au spus că am un mecanism de analizat. Ultima întâlnire trebuia să aibă loc ieri, din păcate Guvernul a declinat-o. Să vedem dacă se produce astăzi. Discuţiile se vor concretiza cu un document şi voi lua o decizie.

Gazprom ar putea pierde 1,4 miliarde de dolari anual dacă România şi-ar acoperi importurile din gaze de şist şi zăcămintele din Marea Neagră

EXCLUSIV Ce lucrări pregăteşte Chevron în sudul Dobrogei. Explicaţiile specialiştilor angajaţi de americani

Victor Ponta: „Vreau ca România, peste patru-cinci ani, să nu mai depindă de importurile de gaze”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite