Băsescu: Este exclus ca România să fie atacată. Românii sunt în deplină siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că dialogul dintre Washington şi Moscova este unul deficitar şi poate crea premisele declanşării unui război civil. Şeful statului a reiterat că asupra României nu planează riscul de a fi atacată de Federaţia Rusă, taxând astfel declaraţia premierului care a afirmat, ieri, la Craiova, că ne paşte un război.

Principalele declaraţii ale preşedintelui: 


Despre Ucraina: Şi la începutul crizei şi acum afirm poziţia statului român şi anume: România este un susţinător fără rezerve a integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică. În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. În mod categoric guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului. În acelaşi timp numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste analize, intervenţii.

În ceea ce priveşte poziţia Moscovei, legată de faptul că forţele de securitate ale Ucrainei au atacat civili nevinovaţi, România respinge o astfel de susţinere care este, cel puţin, mincinoasă: civilii nevinovaţi nu iau ostatici, nu doboară elicoptere, nu ocupă sedii ale instituţiilor statului ucrainean prin forţă şi nu declară că formează o armată care să se îndrepte asupra Kievului.

Evenimentele de la Odessa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv. Credem că propunerea doamnei Ashton (n.r. Catherine) de formare a unei comisii pentru găsirea responsabililor este indispensabilă. Indiferent cine are responsabilitatea celor care au murit în clădirea sindicatului de la Odessa trebuie să răspundă în faţa legii. Cred că s-a ajuns la un punct la care legitimitate alegerilor din 25 mai pentru funcţia de preşedinte a Ucrainei este pusă sunt semnul întrebării. Constatăm, nu criticăm, un dialog deficitar între Washington şi Moscova.

România nu poate să nu observe că dialogul între Washington şi Moscova va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Washingtonul şi Moscova să-şi asume declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe un dialog, riscul unui război civil este major.

România, ca vecină, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple. Regiunea Odessa are frontiera pe braţul Chilia. Deci credem că lucrul esenţial este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, cu atât mai mult cu cât ţin să menţionez poziţia extrem de echilibrată pe care o are minoritatea românească din Ucraina.

Apreciem că etnicii români din Ucraina respectă ceea ce România a cerut tuturor minorităţilor: să fie loiale statului pe teritoriul în care trăiesc. Românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean. Necesitatea găsirii formulelor rapide de evitare a extinderii disputelor între Kiev şi separatişti derivă şi din situaţia etnicilor din Ucraina. Dacă nu se reuşeşte punerea la masa tratativelor a separaţiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi de sud-est să nu se poată desfăşura prezidenţialelele. Un preşedinte numai cu voturile din vest riscă să stimuleze ruperea Ucrainei.

Poate vă întrebaţi de ce îngrijorarea legată de Ucraina? Repet: nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, dar poate fi foarte puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe. Nu mai vorbesc de importuri, de exporturi. Îngrijorarea este legată de includerea regiunii într-o zonă de insecuritate. Faptul că au izbucnit conflicte în Odessa, la 150 de km de frontiera cu România, ne îngrijorează, dar nu ne surprinde.

Despre declaraţiile lui Ponta

În acest context, nu vreau să generez o polemică, dar aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială, dar care nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile. Declaraţiile prim-miniştrilor sunt imediat absorbite de partenerii noştri. Fac poza clară a poziţiei României. Una din afirmaţii făcută la Craiova, la uzina de avioane, a fost aceea că ne paşte un război, dar care are şi părţi bune, că se dă de lucru la industria de apărare.

România nu are sentimentul că va fi atacată de Rusia şi nu are niciun element care să ne îndrepte către un astfel de risc. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia premierului. Deci România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că nu participă la efortul de descurajare a efortului de destabilizare în regiune.

Este exclus ca România să fie atacată. Cetăţenii României sunt în deplină siguranţă.

Despre Republica Moldova


Cred că ceea ce ar trebui să-l preocupe pe premier, pentru a ajuta Republica Moldova, este să treacă de la declaraţii la fapte. Eu nu am mijloace. Mijloacele sunt la Guvern. Trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică. Finalizarea lucrărilor la gazoduct şi extinderea acestuia de la magistrala Iaşi-Ungheni până la Chişinău, altfel totul rămâne o demagogie. Republica Moldova este dependentă de importul de energie electrică şi de gaze.

Despre inundaţii

S-a exagerat cu concentrarea Guvernului pe campanie, iar ţipetele generalului Oprea (n.r. vicepremierul Gabriel Oprea) de la Guvern nu-i ajută pe cei din judeţele inundate. Trebuie acţiune imediată şi mai ales soluţii pentru ca oamenii să aibă unde locui şi asigurate alimente. Răstitul la prefecţi nu rezolvă problema.

Despre mesajul lui Victor Ponta, aflat la Certeze

Nu i-am dat niciun mesaj să-l transmită. Eu nu am fost la Certeze, pentru că situaţia din Ucraina a necesitat consultări cu partenerii. Eu îl asigur că va găsi şi bărci şi jandarmi care să-l plimbe prin apă, dacă se duce la inundaţii.

Despre chemarea rezerviştilor: Deocamdată se fac evaluări. Nu se pune problema să-i chemăm.

Despre fotografia în care apare alături de Elena Udrea într-un tricou cu sigla PMP: Păcat că sunt cu steagurile în spate. Am dreptul să mă îmbrac cum  vreau.

Despre declaraţiile din presa rusă

Armata României este una dintre cele mai bine instruite armate din Regiune. Este mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care îşi înrolează pentru 18 luni tinerii.
 


Citeşte şi:

EXCLUSIV Ion Iliescu: „Am avut o înţelegere cu Putin. Rusia nu-şi poate permite să depăşească anumite limite“

Ion Iliescu, primul preşedinte al României de după Revoluţie, spune că deşi situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, n-ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.

„Vocea Rusiei“ loveşte din nou: România nu rezistă mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Postul de radio „Vocea Rusiei“ continuă campania antioccidentală şi antiromânească şi a realizat o analiză care arată că România nu are nicio şansă în caz de război pentru că forţele armate române sunt insignifiante şi de generaţie veche.

Victor Ponta: „Ne paşte un război“

Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova în această după-amiază, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax.

Ponta răspunde presei ruse: România rezistă mult mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Premierul Victor Ponta oferă garanţii că România nu este în pericol, dată fiind situaţia dramatică din regiune, şi anunţă că va prezenta într-o proximă şedinţă CSAT date liniştitoare pentru români. Şeful Executivului neagă analiza făcută de presa rusă, potrivit căreia România nu rezistă mai mult de 30 de minute în război.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite