Băsescu, despre extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya: Sper că instituţiile Statului Român nu vor acţiona ca pe vremea când eram paşalâc turcesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre extrădarea jurnalistului publicaţiei Zaman România Kamil Demirkaya şi a declarat că nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei, avertizând, astfel că acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, iar viaţa sa va fi în pericol.

„Nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei. Autorităţile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presă, la adresa puterii de la Ankara. În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viaţa jurnalistului va fi în pericol", scrie Băsescu pe Facebook.

Fostul şef al statului consideră că România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii Europene, în care valori precum dreptul la liberă exprimare sunt respectate şi să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya.

„Sper că instituţiile Statului Român nu vor acţiona ca pe vremea când eram paşalâc turcesc", conchide Băsescu.
Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat miercuri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară.

În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar miercuri dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul Poliţiei Române.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri