Băsescu ameninţă cu deconspirarea candidatului 007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ATAC Traian Băsescu i-a avertizat pe prezidenţiabili că funcţia supremă în stat îi obligă să spună dacă au colaborat cu serviciile secrete, în caz contrar fiind de datoria sa să-i deconspire.

Preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles, marţi seară, într-o emisiune la postul B1TV, că unul dintre prezidenţiabili este ofiţer sub acoperire. „Încă mai cred că candidaţii au timp, ca înainte de a-şi depune candidaurile, să-şi completeze CV-ul dacă au fost ofiţeri acoperiţi sau nu. Dacă nu, o voi face eu, pentru că am obligaţia să o spun“, a fost mesajul ameninţător al şefului statului. 

Cu doar trei săptămâni înainte de debutul campaniei electorale, preşedintele lansează astfel primul atac dur la adresa prezidenţiabililor. De altfel, la începutul lunii august, în aceeaşi emisiune TV, Traian Băsescu avertiza că îi va «dezbrăca public» pe candidaţii la Preşedinţie. 

„M-am hotărât ca în toate emisiunile să vorbesc, nu mai am de ce să menajez pe cineva. În această campanie le voi spune pe toate la toţi, că eu nu candidez. Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public, sunt candidaţi deja anunţaţi care au lucruri ascunse în CV-ul lor, sunt lucruri pe care le tăinuiesc“, a fost mesajul lansat de preşedinte la începutul lunii trecute.

„Sunt în măsură să aduc probe“

Traian Băsescu susţine că preşedintele unei ţări are obligaţia să-şi declare apartenenţa sau fosta apartenenţă la o astfel de structură, întrucât funcţia supremă în stat nu poate fi deţinută având „două butoane“ de comandă. „Când discutăm de funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi, nu spune nimeni să o facă Serviciul, dar candidatul are obligaţia să o facă. Voi fi în măsură să vă aduc probe ce înseamnă acest dublu buton”, a mai afirmat şeful statului. 

În opinia şefului statului, este esenţial ca un aspirant la cea mai înaltă funcţie în stat să spună dacă a lucrat sau nu pentru serviciile secrete, mai ales că pentru o astfel de mărturisire nu ar fi sancţionat prea dur de electorat. În susţinerea afirmaţiilor sale, Băsescu l-a dat exemplu pe duşmanul său politic, Dan Voiculescu.  „Dacă un candidat ar spune că ar fi fost ofiţer sub acoperire nu i s-ar întâmpla mare lucru. Uitaţi-vă cum i-a tratat românii pe ofiţerii de Securitate, nu cu deosebită ostilitate. Mă uit că domnul Voiculescu e destul de popular “, şi-a susţinut preşedintele punctul de vedere.

Deşi admite că legea interzice serviciilor să-şi deconspire ofiţerii sub acoperire, Traian Băsescu are şi soluţia pentru aflarea numelui prezidenţiabilului care lucrează pentru serviciile secrete.„Va trebui rapid o hotărâre judecătorească, pentru că altfel serviciul nu poate face publică apartenenţa sau fosta apartenenţă, dar nu poţi fi preşedinte şi să existe riscul să ai dublă comandă. Trebuie să spui pentru că atunci te eliberezi şi de dublul control“, a conchis preşedintele.

Analistul politic, Radu Magdin, a declarat pentru „Adevărul“ că prezidenţiabilii ar trebui să ia în serios avertismentul preşedintelui. „Dacă este adevărat ce spune preşedintele, prezidenţiabilii ar trebui să se teamă, mai ales că una este să planeze suspiciuni cu privire la recrutare şi alta e să fii membru declarat al serviciilor. Serviciile secrete sunt necesare în orice societate, numai că este posibil ca românii să prefere un preşedinte civil“, ne-a declarat Radu Magdin. 

Paul (PDL): Mi se pare periculos

Invitată la Adevărul Live, prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, a susţinut că este periculos să deţii astfel de informaţii, întrucât implică siguranţa naţională. 

„A te juca cu informaţii ce ţin de securitate naţională în manieră televizată mi se pare periculos. Dacă ai pe masă astfel de informaţii, apelezi la legile scrise sau la legea bunului simţ. Dacă deţine astfel de informaţii ar fi foarte bine să le discutăm în Parlament, în comisiile de specialitate“, a explicat Andreea Paul la Adevărul Live. Aceasta s-a întrebat retoric dacă lansarea unui astfel de tip de informaţii nu are cumva scopul de a intimida.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite