Avocaţii condamnaţi la închisoare cel puţin un an pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, nedemni pentru profesie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că sunt nedemni de a fi avocaţi cei care au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de cel puţin un an pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra vieţii, patrimoniului, înfăptuirii justiţiei, securităţii naţionale sau de genocid, umanităţii şi de război, de corupţie sau de serviciu, de fals sau care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială.

tulcea tribunal

S-au înregistrat 179 voturi "pentru", 49 "împotrivă" şi 28 de abţineri.

Proiectul de lege modifică articolul 14 litera a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă vizează ajustarea criteriului de verificare a demnităţii profesionale ce stabileşte nedemnitatea persoanelor condamnate definitiv de a accede în profesie şi respectiv nedemnitatea persoanelor condamnate de a putea continua exercitarea profesiei ulterior condamnării definitive.

"Este nedemn de a fi avocat cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mare pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni, infracţiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puţin 1 an şi reprezentând infracţiune contra vieţii, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii şi de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei", prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Alte proiecte adoptate de Parlament

Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2022. Prin urmare, vor fi crescute lefurile primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ.  Propunerea a trecut cu 168 de voturi „pentru” și 79 „împotrivă”.

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege al PNL prin care sunt dublate alocațiile pentru susținerea familiei, votul decisiv urmând să aibă loc în Camera Deputaților. În acest caz, cele mai consistente creșteri vor fi însă în cazul familiilor cu patru sau mai mulți copii. 

Deputații au adoptat, marţi, proiectul de lege privind organizarea judiciară, care abrogă vechea reglementare în domeniu - Legea nr. 304/2004. Proiectul legislativ merge la Senat, care are rol de for decizional în acest caz. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat și un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite