Raportul privind aderarea României la Schengen, discutat miercuri de Colegiul Comisarilor
0Rapoartele despre România, Bulgaria și Croația pe tema stadiului pregătirii acestora pentru aderarea la Schenen vor fi discutate miercuri, urmând ca evaluările Comisiei să fie date publicității în cursul zilei.
„Comunicare pe tema extinderii Schengen” este punctul de pe ordinea de zi a Colegiului Comisarilor care privește România. Reuniunea va fi prezidată de vicepreședintele CE, Margaritis Schinas.
Potrivit informațiilor „Adevărul”, raportul este unul pozitiv, fiind precizată contribuția pe care o poate aduce România Spațiului Schengen. După adoptarea raportului, acesta va fi pus la dispoziția grupului de lucru Schengen de pe lângă Consiliul European, până la reuniunea în forma Justiție și Afaceri Interne.
De asemenea, de Schengen nu este agățată tema Mecanismului de Cooperare și Verificare, așa cum au încercat unii actori europeni, cum e Olanda. Prin urmare, potrivit informațiilor „Adevărul”, problematica Schengen ține doar de aspectele tehnice ale asigurării controlului la frontiere.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, pe 27 octombrie, după o vizită la Bruxells, că raportul de evaluare privind aderarea României și Bulgariei la Schengen este „pozitiv”. „Raportul nu a fost public. Ce stiu e din datele membrilor care au participat la analiza raportului, că raportul e unul pozitiv, cu aprecieri de la toți, o dovadă a faptului ca România a facut ceea ce trebuia ca să îndeplinească condițiile Schengen”, a declarat Ciucă a finalul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles.
Optimism în Coaliție
PNL şi PSD consideră că partidele parlamentare din Suedia care s-au poziţionat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen nu reprezintă un pericol, motivând că decizia stă în mâinile guvernului de la Stockholm.
„Primul aspect care trebuie luat în considerare este acela că aceste două partide, sau cel mai mare- este unul de opoziție în Suedia”, a declarat Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, pentru „Adevărul", menţionând că respectiva formaţiune nu este parte a deciziei, chiar dacă guvernul este unul minoritar. „Decizia e în zona guvernamentală”, spune Stroe.
Liberalul nu a ezitat să le atragă atenţia partenerilor din PSD cu privire la faptul că cei care se opun sunt din familia socialiştilor europeni şi le-a sugerat să reia discuţiile cu socialiştii suedezi.
„Este foarte important, unde putem, să îmbunătățim situația de acolo. (..) Percepția acestui partid este legată de apartenența sa la familia socialiștilor europeni, în care noi avem Partidul Social Democrat, și a cărui poziție poate să lămurească orice semn de întrebare al socialiștilor europeni sau suedezilor socialiști în legătură cu intrarea noastră în zona Schengen.(..)Nu cred că avem motive de îngrijorare și suntem convinși că partenerii social-democrați, PSD, vor întreprinde toate demersurile necesare pentru a lămuri orice chestiune legată de intrarea noastră în Schengen sau de opoziția socialiștilor suedezi”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.
Discuții cu socialiștii suedezi
Contactat de „Adevărul”, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a punctat că membrii familiei socialiștilor europeni „au dat un vot majoritar” pentru rezoluţia pentru susținerea aderării, nu unanim, şi a menţionat că partidul pe care îl reprezintă poartă, în prezent, discuţii în interiorul familiei socialiştilor europeni cu privire la poziţionarea formaţiunilor din Suedia, în încercarea de a determina o schimbare de abordare.