Aurescu: „Presiunea Rusiei asupra Rep. Moldova a crescut în ultimele săptămâni” / Ce spune despre o intervenție a Moscovei

0
0
Publicat:

Ministrul de Externe al României a indicat faptul că Guvernul pro-european de la Chișinău e ținta unui război hibrid, dar din datele sale nu există pericolul unei intervenții militare ruse, însă Moscova va continua ofensiva prin alte mijloace.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României FOTO Hepta
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României FOTO Hepta

Din păcate, presiunea Rusiei asupra R. Moldova a crescut în ultimele săptămâni și luni, iar acest lucru este foarte vizibil din amenințările care îi vizează pe oficialii moldoveni, care vizează Guvernul din Republica Moldova și deciziile Guvernului din Republica Moldova, care este un Guvern pro-reformă, foarte pro-european”, a declarat Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat pentru BBC, fiind întrebat de situația Republicii Moldova. 

Chestionat pe tema unirii României cu Rep. Moldova, ministrul a punctat că vrea o unire a acestei țări cu Bucureștiul, prin intermediul apartenenței comune la UE.  „Dorim să vedem unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene, prin obținerea, de către Republica Moldova, a statutului de membru UE, ca stat independent. Noi asta este ceea ce susținem”. 

Liderul diplomației de la București a precizat că nu crede că va exista o intervenție armată a Rusiei în Rep. Moldova.  „Nu cred că există un pericol la adresa Republicii Moldova, din perspectiva unui posibil atac militar din partea Rusiei la adresa acestei țări, dar cred că deja există alte moduri în care, să spunem, în materia de instrumente hibride, pe care Rusia le utilizează. Iar aceste aspecte au fost deja dezvăluite de către autoritățile din Republica Moldova. Grupuri de persoane angajate și plătite de forțe pro-ruse, care încearcă să destabilizeze țara, organizând proteste plătite din bani rusești”, a punctat demnitarul.

Acestea sunt informații făcute publice de autoritățile din R. Moldova. Până acum, autoritățile și Guvernul Republicii Moldova au reușit să gestioneze cu calm și în mod responsabil aceste provocări. Dar eu cred, și discutam zilele acestea și cu omologul meu britanic și cu secretarul apărării Wallace, că este important să continuăm susținerea în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, a consolidării capacității sale de apărare; chiar dacă Republica Moldova este un stat neutru, fără vreo intenție de a se alătura NATO, este, totuși, important să îi ajutăm să își consolideze securitatea”, a completat Bogdan Aurescu.

Ce face România în caz de conflict

Ministerul de Externe a fost întrebat și ce ar face statul român, în cazul în care Rusia ar ajunge să atace Republica Moldova. „Cred că se pune asa problema, cred că autoritățile din Republica Moldova sunt capabile să gestioneze securitatea țării. Ce trebuie să facem este să îi ajutăm să poată să dețină controlul și continue să mențină controlul. Iar acest aspect a fost deja asumat ca atare la nivelul NATO, la nivelul UE și la nivelul parteneriatelor directe dintre unele state membre NATO și UE, cu Republica Moldova”, a fost răspunsul diplomatului român.

Referitor al poziția României în cazul războiului din Ucraina, Aurescu a reiterat. „Poziţia României a fost foarte clară întotdeauna în această privinţă, iar aceasta este și poziţia la nivelul UE şi al NATO. Iar poziția este următoarea: definiția “păcii” şi a “victoriei” în Ucraina le aparţine ucrainenilor, pentru că ei sunt victimele agresiunii. Dacă ei vor să înceapă negocierile, aceasta iarăși depinde de ei. Dacă ei doresc să definească ce înseamnă “pace” şi ce înseamnă “victorie” în raport cu acest război, asta ține de ei”, a conchis demnitarul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite