Aurescu, discuții cu omologul britanic privind Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie
0Ministrul Bogdan Aurescu a propus marcarea momentului aniversar oferit de celebrarea, la 26 iunie 2023, a 20 de ani de la lansare a Parteneriatului Strategic cu Marea Britanie, într-o întrevedere cu omologul Damien O'Connor.

„Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 7 iunie 2023, întrevederi cu James Cleverly, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și cu Damien O'Connor, ministrul pentru comerț și creșterea exporturilor din Noua Zeelandă, în marja reuniunii ministeriale a OCDE de la Paris, pe care Regatul Unit o prezidează alături de Noua Zeelandă și Costa Rica”, a informat ministerul român într-un comunicat de presă, arătând că „în ceea ce privește agenda bilaterală cu Regatul Unit, cei doi șefi ai diplomațiilor română și britanică au subliniat nivelul excelent al dialogului româno-britanic, cu accent pe recenta semnare de către ministrul Aurescu și omologul britanic, la Londra, a Declarației comune de actualizare a Parteneriatului Strategic și oportunitățile oferite de aceasta pentru dezvoltarea și consolidarea cooperării dintre cele două state”.
Totodată, potrivit sursei citate, „ministrul Aurescu a propus, iar omologul britanic a fost de acord, marcarea adecvată a momentului aniversar oferit de celebrarea, la 26 iunie 2023, a 20 de ani de la lansare a Parteneriatului Strategic”.
„Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul britanic pentru deținerea Președinției-în-exercițiu a actualului Consiliu Ministerial al OCDE de către Regatul Unit și a reiterat obiectivul prioritar al României de aderare la Organizație. De asemenea, a subliniat angajamentul ferm și larg împărtășit al autorităților române pentru atingerea acestui obiectiv, mulțumind pentru sprijinul acordat de Regatul Unit până în prezent la nivelul OCDE, precum și pentru deschiderea exprimată de omologul britanic în ceea ce privește intensificarea schimburilor de bune practici în viitor”, a mai arătat sursa citată.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre consecințele războiului declanșat de Rusia, condamnând ferm distrugerea barajului de la Kahovka și subliniind necesitatea tragerii la răspundere a Rusiei, iar șeful diplomației române „a subliniat asistența complexă și multidimensională acordată de România, încă de la începutul conflictului, Ucrainei, și a asigurat că acest sprijin va continua în mod susținut”.
„Ministrul Cleverly a salutat recenta vizită în România a Majestatii Sale Regele Charles III și a exprimat apreciere pentru frumusețea naturală și biodiversitatea din țara noastră. A acceptat cu deschidere invitația omologului român de a efectua o vizită în România în acest an”, a mai arătat sursa citată.
Ministrul și-a exprimat susținerea pentru intensificarea relațiilor UE-Noua Zeelandă
„În discuția cu ministrul comerțului din Noua Zeelandă, a fost realizat un schimb de opinii cu privire la domeniile de cooperare bilaterală cu accent pe dinamizarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv în cadrul mai larg al relațiilor dintre Noua Zeelandă și Uniunea Europeană, precum și pe cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale”, a mai transmis ministerul.
De asemenea, potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, „ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorința României de impulsionare a dialogului politic și stimularea cooperării la nivel bilateral, inclusiv prin diversificarea cooperării economice și sectoriale, inclusiv în domeniul energiei regenerabile” și „a exprimat susținerea României pentru intensificarea relațiilor dintre UE și Noua Zeelandă, inclusiv pentru semnarea rapidă a Acordului de Liber Schimb, ce va contribui la aprofundarea relațiilor economice dintre Noua Zeelandă și statele membre UE, deschizând noi oportunități pentru mediile de afaceri”.
„Ministrul Bogdan Aurescu a abordat provocările generate de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei în Ucraina, prezentând eforturile multidimensionale pe care România, ca stat vecin și partener apropiat al Ucrainei, le-a întreprins pentru a reduce efectele negative ale războiului. Ce doi interlocutori au agreat, în acest context, continuarea cooperării în cadrul organizațiilor multilaterale, ministrul O’Conner asigurând de continuarea susținerii Noii Zeelande în procesul de aderare a României la OCDE și mulțumind pentru susținerea României în relația țării sale cu UE”, a mai transmis MAE.