Aurescu anunță susținerea unui un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și susținere militară pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că în cadrul lucrărilor reuniunii CAE va susține adoptarea rapidă a celui de-al optulea pachet de asistență financiară pentru susținerea militară a Ucrainei, dar și adoptarea celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„Astăzi avem, din nou, o agendă foarte plină cu o tematică importantă, și anume susținerea Ucrainei pentru a câștiga acest război de agresiune și, totodată, o altă discuție importantă cu miniștrii afacerilor externe din statele din Balcanii de Vest. Cu privire la Ucraina, voi reitera pozițiile exprimate săptămâna trecută, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de externe de tip Gymnich de la Stockholm. În primul rând, voi susține adoptarea rapidă a celui de-al optulea pachet de asistență financiară pentru susținerea militară a Ucrainei, prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Totodată, voi insista pentru adoptarea, cât mai curând posibil, a celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a măsurilor de prevenire a eludării sancțiunilor”, a spus ministrul Bogdan Aurescu înaintea reuniunii CAE.

Ministrul român a mai informat că Reprezentantul Special al UE pentru Implementarea Sancțiunilor este invitat prezentă o situație actualizată a eludării sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. 

Totodată, șeful diplomației române a mai susținut că va prezenta situația sprijinului multidimensional oferit de România Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește refugiații și tranzitul produselor agricole, urmând să insiste pentru luarea unei decizii, cât mai curând posibil, cu privire la crearea Tribunalului pentru crima de agresiune.

„Cred că un Tribunal hibrid, cu o puternică prezență internațională, ar putea fi una dintre soluțiile valide din punct de vedere legal. În contextul mai amplu al efectelor agresiunii Rusiei, voi saluta astăzi decizia de lansare a Misiunii civile de Parteneriat pentru Republica Moldova. Data trecută, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am putut adopta decizia de a crea această Misiune. Acum luăm decizia de a lansa Misiunea și sper că lansarea propriu-zisă se va produce până la finalul acestei luni”, care , potrivit ministrului va fi condusă de un diplomat român.

„În același timp, voi prezenta o situație a procedurii pe care România a lansat-o, alături de alte state, de listare a persoanelor care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. La 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Europene, am propus crearea acestui regim de sancțiuni și sunt bucuros că, într-un timp record, probabil în urma celui mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni al Uniunii Europene, acest regim de sancțiuni a fost lansat. Așadar, sper ca aceste propuneri de listări să fie adoptate cât mai rapid”, a mai spsu minitrul român.

De asemenea, ministrul a mai arătat că în cadrul discuției privind Balcanii de Vest  va fi reiterată susținerea puternică pentru integrarea europeană a regiunii. „Este important, pe fondul agresiunii Rusiei în Ucraina și al campaniei de dezinformare și propagandă pe care o derulează, să creăm un spațiu comun de reziliență, împreună cu țările din Balcanii de Vest. În același timp, voi insista cu privire la progresul reformelor interne, la alinierea completă cu deciziile Uniunii Europene în materie de Politică Externă și de Securitate Comună. De asemenea, este important să combatem amenințările hibride și să continuăm eforturile în vederea unei comunicări strategice puternice”, a mai spus ministrul.

„În marja Consiliului Afaceri Externe, vor avea loc și alte evenimente importante. Am luat parte deja, în cursul acestei dimineți, la un mic-dejun de lucru al Grupului de prieteni pentru votul cu majoritate calificată, convocat și prezidat de colega noastră germană, doamna Baerbock. Acest Grup de prieteni își propune să genereze un proces de reflecție cu privire la modul în care am putea eficientiza mecanismul decizional din cadrul Uniunii Europene, în cadrul tratatelor în vigoare - nu ne dorim modificarea actualelor tratate, iar discuția este doar despre adoptarea deciziilor prin vot cu majoritate calificată în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comună. Așadar, aștept cu nerăbdare rezultatele acestui grup”, a mai explicat Bogdan Aurescu.

Ministrul a mai spus că va lua parte la lansarea Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună. Este un instrument nou. România a avut o contribuție consistentă la acest document și sunt bucuros că astăzi putem lansa acest Pact Civil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite