Aurescu, dicuții cu secretarul general al OCDE privind aderarea României
0Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann. Șeful diplomaţiei române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE.
„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 7 iunie 2023, o întrevedere cu Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, cu prilejul participării la reuniunea Conferinței Ministeriale a OCDE (MCM OCDE), desfășurată la sediul Organizației din Paris, în perioada 7-8 iunie 2023”, a anunțat conducerea ministerului într-un comunicat de presă, aceasta fiind a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care România participă în calitate de stat candidat, după decizia de acordare a statutului, luată de Consiliul OCDE la 25 ianuarie 2022.
Potrivit sursei citate, „în cadrul întrevederii, șeful diplomației române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE, beneficiind de largă susținere din partea forțelor politice și a societății românești, precum și profilul solid al candidaturii României, alături de implicarea țării noastre, ca partener cu aceleași viziuni (like-minded), în activități și proiecte de interes comun cu OCDE. A arătat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE și să folosească procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor și modernizării”.
Totodată, ministrul a mulțumit Secretarului General al OCDE pentru sprijinul acordat candidaturii României, „inclusiv prin intermediul dialogului purtat cu Secretariatul OCDE la toate nivelurile, subliniind valoarea adăugată a expertizei României în cadrul Organizației”. De asemenea, „șeful diplomației române a evidențiat modalitățile prin care România participă în prezent la structurile și grupurile de lucru din cadrul OCDE, precum și stadiul procesului de aderare a României la Organizație, dând asigurări în ceea ce privește implicarea activă în acest proces a tuturor structurilor responsabile la nivel guvernamental”.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat și „contribuția recentă a României, inclusiv financiară, la înființarea Biroului OCDE dedicat Ucrainei, precum și angajamentul țării noastre de a continua să sprijine programele OCDE ce au drept obiectiv acordarea de sprijin Ucrainei și Republicii Moldova. A salutat faptul că, în urma solicitărilor României exprimate în cadrul dialogului cu Secretariatul OCDE în ultimele luni, Organizația a crescut interacțiunea cu Republica Moldova, fiind făcuți pași pentru furnizarea de expertiză acestui stat. În egală măsură, a propus ca procesul de aderare a României să fie utilizat și pentru propagarea valorilor OCDE la nivel regional”.
De asemenea, potrivit sursei citate, „ministrul Bogdan Aurescu a încurajat reprezentarea de nivel a OCDE în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de țara noastră la începutul lunii septembrie 2023, subliniind relevanța contribuției OCDE la Inițiativă, în special prin furnizarea de expertiză pe viitor, în scopul consolidării rezilienței economice a regiunii I3M”.
Potrivit sursei citate, la rândul său, Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, „a reiterat sprijinul Secretariatului OCDE în procesul de aderare a României la Organizație, evidențiind și exprimând apreciere pentru progresul obținut de țara noastră până în prezent, precum și perspectivele pozitive ale cooperării pe viitor”. De altfel, „a subliniat că prin procesul său de aderare, România contribuie la întărirea standardelor și valorilor OCDE la nivel global și regional”.
„Cei doi înalți oficiali au discutat despre stadiul actual al procesului de aderare, fiind evidențiat faptul că Romania a primit deja chestionarele din partea a 23 din cele 26 de comitete sectoriale ale Organizației, fiind deja transmise răspunsuri la 12 dintre acestea, precum și faptul că deja sunt în curs misiuni de evaluare, fiind apreciat nivelul de interacțiune cu Organizația. Totodată, a fost subliniată importanța aderării rapide la Convenția anti-mită a OCDE, proiectul legii de aderare, adoptat deja de Guvern, fiind în procedură parlamentară de adoptare”, a mai arătat sursa citată.