Augustin Zegrean: Recalcularea pensiilor în plată ale magistraților, imposibilă constituțional

0
Publicat:

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că recalcularea pensiilor în plată ale magistraților nu este posibilă din punct de vedere constituțional.

Pensiile în plata ale magistraților nu pot fi recalculate, susține Zegrean FOTO: Inquam Photos
Pensiile în plata ale magistraților nu pot fi recalculate, susține Zegrean FOTO: Inquam Photos

„Îi dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constituție, articolul 15 din Constituție, legea dispune numai pentru viitor. Sigur, este o nuanță aici și o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poți să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia, puteau să spună simplu se reduc pensiile cu atâta, ei spun că se recalculează pensiile în baza acestei legi, în termen de șase luni de zile se vor recalcula pensiile magistraților, pensiile aflate în plată, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituțional. Există practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poți să faci acest lucru. Au încercat și în alte state să-și bată joc de magistrați, state vecine cu noi și foarte nervoase în lupta asta împotriva nu știu cui”, a declarat Augustin Zegrean pentru RFI.

Un proiect elaborat de Ministerul Muncii prevede modificarea legilor speciale în baza cărora se plătesc pensiile pentru magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare.

Potrivit acestuia, magistrații care au o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăro 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, toate pensiile magistraților aflate în plată (care sunt în medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP) se vor recalcula.

În ce privește personalul auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, aceștia se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 25 de ani vechime în astfel de funcții, și vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite