ANALIZĂ. PNL, împărţit în bisericuţe pe tema protocolului de fuziune cu ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

PNL a adoptat protocolul de fuziune cu ALDE, marţi, în unanimitate, după o şedinţă de Birou Executiv cu scântei, mai mulţi lideri fiind nemulţumiţi că oamenii din teritoriu n-au fost consultaţi. Lucian Bode, prim-vicepreşedinte PNL, a încercat să amâne votarea protocolului, însă a dat înapoi când a văzut că solicitarea ar fi putut fi respinsă, susţin surse din conducerea formaţiunii.

Mai mulţi liberalii, printre care Lucian Bode şi Robert Sighiartău, s-au plâns şi că procentele alocate membrilor ALDE în structurile de conducere ar fi prea mari. Concret, între 10% şi 20% dintre funcţiile de la nivelul birourilor de conducere urmau să meargă spre ALDE, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Din acest motiv, PNL rămâne să mai dea un vot pe anexele protocolului de fuziune, anexe în care vor fi şi procentele concrete referitoare la funcţii.

Lucian Bode a fost printre cei mai vocali în şedinţa de marţi şi l-a confruntat pe liderul formaţiunii, punctând că protocolul de fuziune cu ALDE ar trebui să mai meargă în fialiale pentru a-şi da cu părerea şi şefii organizaţiilor judeţene. Aşadar, o amânare astfel încât să se pronunţe liderii de filiale. De partea cealaltă, în spatele lui Florin Cîţu s-au poziţionat tranşant Marcel Vela, Alina Gorghiu şi Ştefan Stoica, pentru o adoptare mai rapidă a protocolului, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Lucian Bode şi-a retras propunerea de trimitere a protocolului în filialele înainte de votul final. 

Raţiunea fuziunii

Florin Cîţu vrea ALDE mai ales pentru a se consolida în organizaţiile din zona Moldovei, acolo unde liberal-democraţii au organizaţii mai puternice. De altfel, inclusiv preşedintele ALDE, Daniel Olteanu, provine din organizaţia Vaslui, formaţiune care are trei consilieri judeţeni (din cei 34). Alte organizaţii cu forţă politică locală sunt Botoşani, Galaţi şi Bacău, însă nici Prahova nu este de neglijat. 861 de consilieri locali are ALDE, dar şi 15 primari şi 12 consilieri judeţeni.

Un alt aliat al lui Lucian Bode, Rareş Bogdan, a fost numit preşedinte interimar al PNL Diaspora, deşi discuţiile iniţiale erau ca pe această funcţie să fie Robert Sighiartău, vicepreşedinte al PNL. Varianta Bogdan a fost un compromis, astfel încât funcţia să nu ajungă nici la cineva din tabăra Cîţu, dar nici la Sighiartău, care a mai avut ieşiri critice la adresa preşedintelui partidului.

Liderii PNL n-au mai discutat despre evaluarea sau remanierea miniştrilor, cu toate că aceasta a fost tema de actualitate în interiorul Coaliţiei în primele zile ale săptămânii. Referitor la raţionamentul evaluării demnitarilor din echipa Ciucă,  surse politice susţin că demersul a fost unul mai degrabă de impulsionare a miniştrilor să fie mai performanţi, dar şi să comunice mai mult. Aluzia este în principal la Lucian Bode, care de la începutul războiului din Ucraina a fost mai mult absent din zona publică, cu toate că Guvernul trebuie să gestioneze fluxul de refugiaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite