Ambasadorul Ungariei agreează ideea privind modificarea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti Foto Oszkar Fuzes
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti Foto Oszkar Fuzes

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat miercuri seara, în contextul scandalului steagului secuiesc, că ar propune o schimbare a Constituţiei.

Întrebat care ar fi această schimbare, ambasadorul a răspuns că trebuie vorbit cu reprezentanţii comunităţii maghiare. „Bineînţeles, eu nu am nici dreptul, nici intenţia să mă amestec în treburile interne ale României“, a precizat Fuzes.

Ambasadorul Ungariei a mai spus că susţine poziţia liderului UDMR Kelemen Hunor privind modificarea sintagmei „stat naţional“ din articolul 1 al Constituţiei României.

„Este absolut clar. Susţin cererile, şi pentru autonomia culturală şi pentru autonomia teritorială şi pentru autonomia personală. Toate formele autonomiei sunt ok pentru mine dacă maghiarii din România şi românii din România, bineînţeles, se înţelege în acest lucru, pe cale paşnică şi democratic“, a mai afirmat Fuzes.

În altă ordine de idei, oficialul maghiar a mai spus că arborarea steagului secuiesc este un drept natural.

„Pentru că dacă minoritatea maghiară sau minoritatea de secuime care este parte a maghiarilor, bineînţeles, nu poate să se simtă acasă, nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, bineînţeles, în acest caz, lucrurile nu merg foarte bine şi eu nu văd de ce folosirea steagului, care este un steag de identitate, nu poate să se folosească în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituţiile statului român. (...) De fapt, părerea mea, ar fi fost un gest natural şi normal dacă, pe lângă steagul naţional român, poate să folosească şi steagul naţional secuiesc“, a afirmat ambasadorul Ungariei la România Tv.

De asemenea, Oszkar Fuzes a explicat că arborarea steagului secuiesc în instituţiile publice româneşti este un drept „natural“ al secuilor din judeţele Covasna şi Harghita. Ba, mai mult, că maghiarimea nu poate să se simtă acasă dacă nu îşi poate folosi simbolurile.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a afirmat că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României.

Cine umflă scandalul steagului secuiesc

Războiul simbolurilor în Ţinutul Secuiesc. Guvernul maghiar vrea arborarea drapelului secuiesc şi susţine autonomia Harghitei şi Covasnei

Drapelul judeţului Covasna a fost scos din sala în care a avut loc ceremonia de învestire a noului prefect
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite