Ambasadorul României în SUA, despre o posibilă preluare a şefiei NATO de către Iohannis: Sunt şanse foarte bune să primească susţine masivă din partea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg FOTO AFP
Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg FOTO AFP

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o posibilă preluare a şefiei NATO de către preşedintele Klaus Iohannis, că această întrebare are un răspuns posibil în Congresul american şi în admnistraţia americană. Sunt foarte bune şanse ca preşedintele să primească o susţinere masivă din parte Statelor Unite, pentru o asemenea poziţie, a afirmat Muraru.

Întrebat cum vede informaţiile privind o posibilă preluare din partea preşedintelui Klaus Iohannis a funcţiei de secretar general al  NATO, vehiculată în ultima perioadă în spaţiul public, Andrei Muraru a răspuns: ”Această întrebare cred că are un răspuns posibil în Congresul american şi în admnistraţia americană. Preşedintele a fost văzut întotodeauna la Washington ca un factor de stabilitate, vă aduceţi aminte că, în timpul preşedintelkui Trump, a fost primul şef de stat european invitat la Casa Albă”. 

Ambasadorul României în SUA a mai spus că preşedintele este „un şef de stat care şi-a asumat ridicarea, creşterea cheltuielilor de aderare cu doi ani înainte ca preşedintele Trump să vină la Bruxelles şi să să ceară acest lucru, preşedintele a făcut-o în 2015 şi discuţia a început în 2017”.

„Sunt foarte bune şanse, cred, ca preşedintele să primească o susţinere masivă din parte Statelor Unite, pentru o asemenea poziţie. Sigur, decizia are foarte multe componente, este şi în mâna partenerilor europeni, aliaţii au tot felul de formule ca să urmărească şi alte elemente, cum ar fi cota de gen, deci este o discuţie aplicată, dar din partea SUA, cred c preşedintele are un sprijin foarte bun”, a mai declarat Andrei Muraru. 

La începutul lunii februarie, preşedintele Klaus Iohannis a fost  menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, care va rămâne vacantă după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg.

Fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte, premierul eston Kaja Kallas, fostul comisar UE pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis au fost evocaţi drept posibili candidaţi pentru şefia NATO, a notat DPA.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite